pátek 18. května 2018

Autentikfest v Bokovce

richard-stavekVyrazil jsem ve středu na Autentikfest do vinného baru Bokovka. Akce to byla spíše venkovní a déšť vhodně ustal těsně před jejím začátkem, kaluže využily k zábavě děti. Muzika, pivo od Matušky, fajn jídlo a samozřejmě spousta vína od Richard Stávka, Tomáše Čačíka, Zdeňka Vykoukala, Jaroslava Tesaříka, Petry Brédové, Oty Ševčíka a Petra Korába. S vinaři se naštěstí v poslední době vídám častěji, takže jsem to bral jako možnost ověřit vývoj některých vín a snad ochutnat nějaké ty novinky. A případně možnost si nějakou tu láhev zarezervovat. Protože se mi čím dál častěji stává, že chci něco koupit, ale už není. Vyprodáno, zbývá poslední karton právě na tu ochutnávku, všechno alokováno a chystá se odjet kdo ví kam po Evropě. Je to takový ambivalentní pocit. Na jednu stranu mne to štve, už se fakt nejde jen tak ozvat a být si jistý, že nějaká ta láhev ještě bude. Na druhou stranu jsem nadšený, že se těm opravdu povedeným vínům daří takhle prosazovat. Od teď, když mne něco fakt zaujme, to chce hned na místě nakupovat / rezervovat. A tak to má být!

U Richarda Stávka mne dost bavilo Téčko 2017, což je macerovaný a jen v demižonu školený Pinot Gris, víno které kompletně připravil jeho syn Teodor. Růžové, přímočařeji ovocné a trochu krémové, čerstvé, živé, lehké, krásně pitelné a osvěžující. Akátové ryzlinky 2016 jsou voňavé, medové, čisté, svíravé, delší a celkově fajn. Ale z macerovaných bílých mne určitě nejvíc bavilo Špigle-Bočky 2015, velmi klasická oranžáda, suchá, svíravější, delší, vyvážené a vlastně dost elegantní. Tohle v rámci stylu obstojí v jakékoliv konkurenci.

U Tomáše Čačíka jsem se mrknul hlavně na mladá vína a rozhodně mne bavil Modrý Janek 2017 (starý klon Veltlínského zeleného), příjemné jemnější trochu pepřovité vyvážené lehčí bílé. Bezvadná byla Pálava 2017, naprosto suchý jemnější ale voňavý představitel odrůdy, s výtečnou kyselinou, vybalancovaný, delší. Pil bych s velkou chutí. Jak mne loni naprosto nečekaně a až nekriticky nadchnul jeho Muškát Moravský 2016, tak sedmnáctka téhož měla výraznou zemitou až myšinovou linku, snad se to netýká celé šarže. Vyloženě mne pak bavil Pét Nat 2017 z veltlínského, skvělá ukázka stylu, živá, se super kyselinou, delší, zábavná a vůbec. Loni v zimě to ještě nebylo hotové a nebavilo mne až tolik, teď už je zase vyprodané a ulovil jsem jedinou láhev :-D To je život…


Dlúhé Grefty jsou vinařství „ve vývinu“ a očekávám od nich do budoucna skvělé věci. Tentokrát jsem vzhledem k časovým možnostem stíhal jen asi tři vzorky, rozhodně si dám pozor na Rubra Mixtura 2017, což je velmi zábavná, čerstvá, energická, pěkně udělaná a dokonale pitelná červená směs. U Petra Korába jsem neodolal vyzkoušet aktuální stav bublin (a pokochat se dalšími experimenty se vzhledem vinět, už to skoro nestíhám sledovat). Cremeaux Pinot Noir 2017 je čerstvá, výrazná, koncentrovaná, efektní záležitost. Orange 2017 (Ryzlink vlašský a Veltlínské zelení, 10 dní macerace a přídavek listů) výrazné, svíravé, s parádní kyselinou, netradiční a více než zábavné. Future Sekt 2016 divočejší, mladé, expresivní, ovocné, výborně postavené, delší, seriózní. Tady bych se fakt delšího zrání a běžného odstřelu kalů nebál. U Zdeňka Vykoukala jsem už všechno znal, ale s velkou chutí se vrátil ke krásně ovocnému, kořenitému a perfektně pitelnému Cabernetu Moravia 2016. Petru Brédovou jsem, vzhledem k ochutnání vzorků na festivalu Živé vína pár dní předtím, minul úplně. Nic osobního :-)

Zasekl jsem se více u Oty Ševčíka. Dost mne zaujalo Veltlínské zelené 2015 z nového akátu, čerstvé expresivní voňavé minerální víno, florální, sušeně květinové, toastové, delší. Orange 16 je taktéž voňavé a expresivní víno, s pěknou tříslovinou dodávající strukturu, suché, vybalancované, delší. Wow záležitost. A série tří červených (což jsou zrovna takové ty lahve, které je dobré zajistit si včas…) bavila velmi. Výtečné seriózní Svatovavřinecké 2016, ovocné, s výraznějším dřevem, mladistvé a na cestě. Parádní expresivně ovocná vrstevnatá Frankovka 2016, suché, s bezva kyselinou a stavbou, delší, skvělá. A nakonec Pinot Noir 2016, čerstvý, višňově ovocný, svíravý, s linkou podhoubí, delší, pěkně postavený a za pár let bude parádní.

Komentáře používají Disqus