pondělí 13. září 2010

Dvě krabicovky a něco k pátečnímu burčáku

lions_land_shiraz_pinotage O víkendu žena páchala s kamarády velký sraz pro několik desítek lidí a tak jsem po velmi dlouhé době vyrazil nakupovat proviant do Makra. Docela mne překvapilo, že u dost zboží cena zas nějak zásadně výhodnější než v leckterých super/hypermarketech není, navíc už to není žádné „cash & carry“ ale dá se platit kartou, vpouští více lidí na jednu průkazku (více než dřívější dva) a dokonce i docela malé děti jsem tam viděl. To jsou změny. No každopádně jsme (krom báječných kachních prsou a jinde za rozumný peníz blbě dostupných Portobello žampionů, to byla bašta!) vzali i dvě bag-in-box vína, které se ale na srazu nedopila, takže jsem měl možnost je zkusit i já, hezky v klidu domova. A světe div se, minimálně u červeného to vůbec nebyl špatný nákup…

Obě krabice pocházejí z Jihoafrické republiky a oblasti Western Cape. Producentem jsou Leopard’s Leap Wines, ale tahle konkrétní řada (vinařství) si říká Lion’s Land. K nám je vozí Buda-mont a krom Makra tedy nejspíš budou i leckde jinde. Na webu i krabicích se chlubí tím, že hrozny jednotlivých odrůd vždy nakupují z oblastí, která jsou pro ně nejvýhodnější, dokonce se zmiňují i o typech podloží. Takže Chenin je prý z teplejších míst a jihozápadních svahů a starých keřů, zatímco Sauvignon roste v chladnějším klimatu, ve vyšších nadmořských výškách a aromatice pomáhá vítr od Atlantiku. Je tam ale i nápis „lahvováno v…“, což u krabice pobaví. Docela se mi líbí rozdělení vín na webu Leopardu podle účelu, když si tam vyberete „sólo konzumaci“, nabídnou vám i knížky.

lions_land_sauvignon_chenin
Obě chutnaná vína jsou v pětilitrovém bag-in-box balení, snadno se to otevírá a používá otočný systém uzávěru, víno odpouští rychle a spolehlivě (mám ho raději než variantu s pacičkami, které je nutné stlačit). Bílé je směs Sauvignon Blanc + Chenin Blanc 2009 na 13% alkoholu. Svěží, fajn kombinace angreštu, rybízu a k tomu trochu medu a tropického ovoce. V chuti suché, dostatek kyselin, ale poměrně znát alkohol, víno je docela ostré, nepříliš vyvážené a jednoduché. Nekomplikované a pitelné, ale žádný zázrak. Červené je pak směska Shiraz + Pinotage 2008 na 13.5% alkoholu a tady jsem byl spokojen mnohem víc, vlastně až překvapivě hodně. Tmavá barva, do sušené švestky. Příjemná tmavá ovocitá vůně, trochu dřevo, sluníčko znát, ale nepůsobí přezrálé a láká k napití. Čisté, suché, středně plné, vyvážené v chuti, fajn délka, moc dobře pitelné. Opravdu dobře udělané červené působící možná trochu šablonovitě, ale rozhodně ne průmyslově, jak mají leckteré supermarketovky ve zvyku. Pil jsem o dost horší věci v lahvích v cenách dvě stovky i vyšších. Tyhle krabice přitom stojí přibližně 400,- Kč s DPH, tedy „sedmička“ vychází na méně než 60,- Kč. A to se na nějakou větší akci prostě vyplatí. Pokud máte takové balení doma, tak počítejte s jedním problémem… o dost hůř se „měří“ spotřeba a mnohem snáz toho za večer vypijete více, než při lepší kontrole při otevírání jednotlivých lahví :o)

burcak_kelimek A ještě malý odskok. V Praze teď zuří všemožné „vinné slavnosti“, přesněji by se to dalo popsat jako „systém distribuce burčáku podobného nápoje v obludném množství za lehce šílené ceny“, tenhle víkend byla kupříkladu tradiční akce v Tróji (psal jsem o ní loni, letos už prý šlo na víno pronajmout sklenku, ale jinak stejná tlačenice a davovka), dost špatné reference má Svatováclavské vinobraní u hradu (pořádá Villa Richter každý vikend) a čeká nás tradiční velká slavnost na Grébovce/Náměstí Míru či třeba Burčákfest v Radotíně (viz krátký report loni). Já si v pátek večer odskočil do svého oblíbeného vinného sklípku v Grébovce, kde se ten den začínal prodávat burčák z odrůdy Müller Thurgau. Byla to taková sotva prokvašená šťáva, ale veskrze příjemná. Pravda, dvojka za stejnou cenu jako stávalo stejné množství hotové milerky, ale beru to jako „cash-flow“ podporu vinařství hned po sklizni :o) Ve sklepě to vonělo vinobraním a kvasícím vínem, vnitřek sklípku byl plný lidí a stejně tak byl obležena budova i zvenku. Stálo se na schodech, sedělo na střeše. Pil se burčák i víno, momentálně je v nabídce stále velmi povedený Modrý portugal a z bílých fajn Hibernal a nic moc Ryzlink rýnský. Každopádně ten sklípek je úžasná záležitost, kdo nebyl neuvěří :o) A pít burčák tam mi přijde takové logičtější, než na těch všemožných poutích různě po náměstích.

Komentáře používají Disqus