čtvrtek 2. září 2010

Vinná mapa supermarketů I. – Idea

puvodni_sklepmistr Docela pravidelně dostávám dotaz, jaká vína běžně dostupná v supermarketech bych doporučil, cenově tak okolo stovky či maximálně do dvou, často jako „krok nahoru“ od těch úplně nejlevnějších, co ten či onen kupuje obvykle. Obvykle se při odpovědi lehce křečovitě usmívám a s poznámkou, že tam jistě lze nalézt i slušná vína, navrhuji poohlédnout se úplně jinde, protože krokem od levných supermarketovek podle mne nejsou ty dražší, ale vína trochu jiného druhu. Jsem pak konfrontován s argumenty „cesty z práce“ či „rodinného nákupu“, jediného dostupného obchodu v okolí a mnoha dalšími. Je fakt, že zakrývat si před nabídkou supermarketů oči úplně asi nemá smysl, sám už jsem tam pár objevů učinil a ať chceme nebo ne, jde o jeden ze zásadních kanálů distribuce vína a jemu podobných produktů. Letos jsem je trochu mapoval během letního tábora, ale rád bych udělal experiment v trochu větším rozsahu, za účasti více osob a s víny prezentovanými v kvalitních podmínkách, při doporučených teplotách a z odpovídajícího skla. O co přesně by šlo, co by mělo být výsledkem a jak se zapojit?

Rád bych koupil minimálně čtyřicet různých vín, po deseti z každého z hlavních hráčů na trhu (Albert, Billa, Tesco) + desítku z jiného vybraného zdroje (například Marks & Spencers, ale třeba taky Jednota či Kaufland, diskonty jako Lidl a Norma, z nějaké typické vietnamské večerky či úplně nejlépe ze srovnatelného supermarketu v Rakousku či Německu), v cenové kategorii 80 – 200,- Kč. Jakožto poučený konzument bych se pokusil vybírat ta nejlepší (papírově nejzajímavější) vína co market v těchto cenách nabízí, vždy by ale šlo o kousky z klasických regálů a ne „vinotékových koutků“, které zdaleka nemají všechny jejich provozovny. Nemělo by tedy jít o úplně náhodný vzorek, ale spíše snahu zjistit, co je ten či onen podnik schopen nabídnout při maximálním vypětí sil nakupujícího. Výsledkem by pak mělo být srovnání těch čtyř podniků z hlediska kvality nabídky, série doporučení a varování, srovnání úspěšnosti vín domácích versus zahraničních a to vše rozděleno podle voleb vyložených vinných nadšenců (ometačů všech možných degustací, lidí schopných se do krve hádat o smyslu VOC či postřicích proti houbovým chorobám) vs. aktivních konzumentů vína (těch, co pijí více než je celorepublikový poměr, ale hlouběji se o víno nezajímají a je jim úplně ukradené, zda Cabernet na Moravu patří či ne, pokud jim konkrétní víno chutná).

Lidský mozek je pěkný parchant a je jasné, že vědomí degustace supermarketovek způsobí až zbytečně kritický pohled, ať se budeme jakkoliv snažit toto omezit. Ochutnávka by tedy proběhla naslepo, degustující nebude znát ani supermarket původu, ale mezi soutěžní vzorky navíc zamíchám blíže neurčené množství opravdu dobrých vín z jiných zdrojů, takže odepsat šmahem všechny vzorky jako „jednoduché“ a „obyčejné“ prostě nepůjde. Ke všemu budou přehledné degustační tabulky a vůbec. Ve výsledku by mohlo jít o celkem unikátní a nezávislé zmapování nabídky supermarketů a vodítko pro nákupy docela dost lidí. Což ovšem neodpovídá na otázku, proč sem píšu tenhle nápad a ne rovnou výsledky zrealizovaného projektu…

vecerka_archiv Upřímně se přiznám, že nejsem dostatečný masochista, abych všechna ta (z části možná nepříliš dobrá) vína prohnal útrobami sám, o investovaném čase a penězích nemluvě. Doufám, že skupina lidí, kteří se pravidelně účastní mých domácích ochutnávek, mne nenechá ve štychu ani tentokrát a půjde i do téhle, nejspíše o dost méně zábavné, záležitosti. V komentářích se ale může ozvat i kdokoliv další, kdo by případně měl chuť se účastnit. Počítám, že chutnat se bude (minimálně) nadvakrát, ale kdyby byl zájem nějak opravdu velký, tak zajistím větší prostory, více než jednu láhev každého vína i případně zastoupení pěti obchodů místo čtyř.

Zároveň tu ocením tipy na vaše supermarketové objevy a vína, která by v hodnocení určitě neměla chybět. Stejně tak můžete volit čtvrtého účastníka do srovnání. Potěší i poznámky k celému tomu konceptu, návrhy co by mohlo být být v hodnotícím archu vína (zaškrtávátko „víno bych si koupil“, odhad zda jde o domácí či zahraniční produkci, …) a tak. Prostě když už to budeme dělat, tak aby to splnilo vaše požadavky na správný průzkum. Pokud máte pocit, že hodnotit vína ze supermarketů nemá žádný smysl a nadšenec do tohoto nápoje, který má všech pět pohromadě, by se jim měl obloukem vyhýbat, tak to můžete napsat též. Ale od experimentu už mne to neodradí :o) Psát můžete zde do komentářů (preferováno) i na můj e-mail cerovsky@jizni-svah.cz. Těším se na Vaše reakce!

P.S. Pevně věřím, že většina chutnaných vzorků bude lepší, než víno na fotce v titulce článku. Tento šumivý „Původní sklepmistr“ chutná jako velmi špatné Lambrusco, které to ovšem (vzhledem k původu vína v Itálii) možná opravdu je… akorát stojí dvakrát tolik :o)

Komentáře používají Disqus