pondělí 16. srpna 2010

Kanadské červené co bych pil i častěji

five_vineyards_cabernet_mer Mé oblíbené vinařské země v Evropě, včetně produkce Čech a Moravy, mne zaměstnávají víc než dost, ale občasný odskok někam za oceán si užiju. A to obzvláště v případě, že jde o něco vyloženě exotického a u nás prakticky neznámého. Už jednou jsem tu psal o víně z Kanady, ale to šlo o asi jejich nejznámější styl produkce, tedy víno ledové, sladké. Už tolik se nemluví o jejich vínech červených, která možná nemají tolik sluníčka jako kousky třeba z Kalifornie, což jim ale nic neubírá na charakteru. Já teď měl možnost popíjet vyorek z Mission Hill Family Estate (web), moderního velkého vinařství v provincii Britská Kolumbie, konkrétně pak v apelaci okolo jezera Okanagan (která se táhne v pruhu 160km dlouhém směrem na sever od hranic státu Washington v USA, kde vznikají jedna z nejúžasnějších červených, byť ve světě se stále mluví jen o Kalifornii či případně Oregonu), to vše pod dohledem vinaře, který se narodil a proslavil na Novém Zélandu. Chutnal jsem směs Cabernet Merlot 2003 z řady Five Vineyards, tedy vyzrálejší kousek úplného základu jejich produkce, vín míchaných z více různých částí celé té apelace (ale ne všech pěti, podmínky se v jednotlivých částech očividně dost dramaticky liší a tomu je přizpůsobena i odrůdová skladba). A kdyby takhle vypadalo více vín, to bych si mlaskal!

Jde o kombinaci Cabernetu Sauvignon a Merlotu s doplňkem Cabernetu Franc, tedy taková jakoby „Bordeaux směska“. Na lahvi kovová záklopka, korek jen lepený z drti s pevnou dvojploškou, na vinětě (vzhledem taková dost supermarketová, tahle vína opravdu jdou do běžných obchodů a restaurací) základní detaily i delší textový popis. Barva lehce nazrálá švestková. Vůně ovocitá, spíše červené čerstvé ovoce, trochu chladnější projev, zauzené, vliv dřeva, nekomplikované ale veskrze příjemné a ne vyloženě jednoduché. V chuti ovocité, šťavnaté, kyselina ve skvělé harmonii, nazrálé, tříslo spíše ohlazeno a již jen náznakově, skvěle pitelné decentně barikované červené. Spíše elegance a vyváženost než plnost a intenzita. To mne baví, dost styl starého světa, něco zpoza oceánu bych netipoval ani náhodou. Cena nových ročníků je v přepočtu někde na třech stovkách, tedy v Kanadě. Na víno určené spíše rovnou k vypití a ne archivaci nečekaně skvělý výkon.

Pili jste už někdy víno z Kanady? Vyhledáváte vzorky z málo známých regionů a neodoláte vyzkoušet nějakou podivnost, či spíše zkoumáte oblasti už jinými prověřené a známá „bezpečná“ jména? Vaše „nejexotičtější“ víno?

Komentáře používají Disqus