pátek 6. srpna 2010

Kdo hledal bordel na Mělníce?

Už je to zhruba rok, co jsem tu uveřejnil článek s několika vtipnými vyhledáváními, která skončila tady na blogu. Při pravidelných kontrolách statistik na trendy (odkud lidi chodí, co tu nejčasteji hledají a kdo sem odkazuje) občas narazím na klíčová slova, ze kterých mi zůstává rozum stát. Někdy dost přemýšlím, jak k tomu došlo, že právě takové hledání skončilo zrovna zde, ale Google a jemu podobní jsou prostě trochu nevyzpytatelní. Hledané fráze navíc napovídají, že mnoho běžných uživatelů prostě netuší, jak by měl takový dotaz vyhledávači vypadat. A leckterá sousloví zase ukazují na až tragickou neschopnost zvládat byť i základy pravopisu. Dnešní zápisek je takový malý souhrn pár perliček, snad vás některé pobaví stejně jako mne.

Určité dotazy jsou úplně legitimní, kupříkladu „bohemia sekt dá se to pít?“ či „bohemia sekt brut extrasuché složení“, v obou těchto případech je ale odpověď problematická a v případě toho druhého ji snad leckterý milovník vína, který od „bohemia sektu“ očekává původ v ČR, ani nechtěl znát. Na otázku „co znamená premium u vína“ lze odpovědět, že ve většině případu nic. Nějaký fajnšmekr se zajímal o to, „kolik desítek procent alkoholu obvykle obsahuje francovka“. Takové „červené víno chateau 1989 něco o něm“ by zase vyžadovalo lehce vysvětlit, co znamenají různé výrazy na francouzských vinětách.

Český uživatel internetových vyhledávačů aktivně rozvíjí svou sexualitu, někdy možná až příliš. Z několika vyhledávání by se dala sestavit docela dobrá série. Vše začíná dotazem "muž hledá ženu pro hezké přátelství v české e-mailem na e-mail" a „romantický film o lásce dvou zralých lidí v hotelu“, pokračuje „kalifornské vinařky nahé“, „hledat richli prachi“, „onanie zážitky zkušenosti“ a optimističtějším „kam na rande v praze“ a "jaká sladkost je typická pro svátek zamilovaných", aby vše završilo „nabušenej šoustá“ a „rad strikam na kozy“. A to nemluvím o autorech dotazů „bordel mělník“ a podobného „chci sex a to hned cejkovice“. Hodně by mne zajímalo, o co šlo v dotazu „sex v baricich“ a zda to mělo souvislost se sudy a výše uvedenými Čejkovicemi (nebo spíš obcí Bařice :o). A zaujal též dotaz „muz ochutnal sve semeno“, připomněl mi totiž jednu dost zvláštní kuchařku

natural_harvest_front_cover
Lidé též hledají články se zdravotní tematikou, v některých případech doufám, že nešlo o akutní případ! Kupříkladu u „nemohu se vysmrkat“ je to asi jedno, ale „domaci rady jak na otevrenou ranu po spálenině“ vypadá poněkud vážněji. U „mohou zbytky korku ve víně způsobit potíže“ bych byl taky docela v klidu, zatímco „vliv vypití hnojiva na květiny pro člověka“ rozhodně nepodceňoval…

Na web přicházejí i dotazy gastronomické, kupříkladu „babica a jeho nahrazování“ a s ním nejspíše související „jaké je maso na svíčkovou v dnešní krizové době pro důchodce nejlepší“. Naprosto zásadní otázkou je "kolik pepře na deset kilo tlačenky" a taktéž „proč ve vysokých horách lze v obyčejném hrnci těžko uvařit maso nebo hrách?“, neřkuli doslova existenciální „proč je tu jablko“. Krásné nepochopení fungování webu ukazuje otázka „www. pěstitelé jahod jižní čechy.cz“ a službu „vykoštění vepřoveho masa on line“ by jistě využila spousta restaurací. Doufejme ne gastronomický byl dotaz „psí lejna dají se na něco použít“. A ve statistikách bylo hned několik variant dotazu „charakteristika večeři s vínem s ohledem na využití v gastronomii“, jehož smysl pomohl odhalit e-mail od jedné z poptávajících. Jeho autorka mi napsala, že se učí kuchařinu a jestli bych jí nepomohl napsat závěrečnou práci na téma „Večeře s vínem“. Hned první bod osnovy je totiž „charakteristika vylosované příležitosti s ohledem na využití v gastronomii“. Využití večeře s vínem v gastronomii, to je ale téma!

Na internetu se očividně pohybuje spousta chemiků či žáků, kteří mají nějaký zásadní úkol do školy. Jak si jinak vysvětlit dotazy „chemický pokus bublavý“, „barva plamenu slivovice“ či „aplikace poznatku z chemie v dennim zivote“?

Hledače zajímají celebrity, například v dotazu „jaký krém používá brett pit“ (chudák nejspíše mladá slečna skončila na článku s tématem kvasinek Brettanomyces). Zaujalo „domácí fotky kachny domácí a jak se čistí“ a úplně normální ale zde nezodpovězené „prodejní výstavy králíků od července 2010 do prosince 2010" , „jak postavit drevenou 6 korkovou kralikarnu“ a případně „domecky pro kralicky z kartonu“. Nikdy by mne nenapadlo ptát se Seznamu „jak se zbavit pavouku v domácností na nedostupných místech“. Ani na dotaz "jak se donutit udržovat čistotu v domě" můj blog odpověď nedal, ale samotného by mne zajímala.

Baví mne „proč“, „jak“ a „z čeho“ dotazy, například „proč se únor jmenuje únor“ či „z čeho se vyrábí kulečnikové koule“, člověk by měl být zvídavý! Rozhodně zajímavé je „jak nemá vypadat evakuační zavazadlo“, i když osobně bych se spíše ptal, jak vypadat má. Kdo se ptá na „sankce za padelani duchodoveho vymeru“ bude mít nejspíše v budoucnu problém.

Naprosto zásadním dotazem je ovšem „jára cimrman a víno“, to si žádá pořádně a velmi pečlivě rozpracovat! Příjemný víkend přeji :o)

Komentáře používají Disqus