středa 21. dubna 2010

Valtické vinné trhy, nebezpečný alkohol, osvícené solární panely, rozhovor s Michlovským

pomlazka Valtické vinné trhy jsou velkou a tradiční soutěží (a megaochutnávkou) vína a celkem dobře ilustrují to, jak vypadají typická vína Moravy. Až na čestné výjimky jsou to mlaďoši v podobě ročníku 2009, a to prosím i u červených (cabernety nevyjímaje), kde se ale přeci jen občas objeví nějaká nulaosmička. Tohle prostě stále nedokážu pochopit. Jeden z hodnotících si stěžoval, že to zase celé bylo hodně „ulepené“, zbytkové cukry stále vládnout. Pohled na neoficiální výsledky prozradí, že devadesátibodovými šampiony a hlavními domácími vítězi soutěže jsou pěkně suchý veltlín a merlot, jinak je ale v těch nejlépe hodnocených vzorcích něco s cukrem pod čtyři gramy nutno dlouho hledat a obvykle budete narážet spíš na hodnoty někde u 8 – 10 g/l. A kdyby to bylo jen u bílých, ale zlatou mají i taková červená. Je to boj. Netvrdím, že podobná vína jsou špatná (leckdy mne právě takhle postavený kousek, pokud má i dost kyselin, dokáže nadchnout), proč ale takto výrazně zakořenila a jsou prakticky univerzálně hodnocena jako nejlepší v soutěžích?

Konečně se začíná (v běžných novinách, lidé z oboru na to žehrají už pěkně dlouho) více mluvit o tom, jak obrovské množství alkoholu na našem trhu, především různých destilátů, je často zdraví nebezpečný sajrajt. Může se jednat až o desítky procent celkové nabídky! A nejde jen o podivně výhodné nákupy někde na tržnici či ve stánku u nádraží (aniž bych urazit poctivé prodejce na těchto místech), kde cosi nekalého můžete tušit, ale statisíce litrů končí především v hospodách. Nevím jak vám, ale mně se z představy, že se tu hromadně konzumuje obarvený denaturovaný líh, který byl o hořký bitrex připraven pomocí sava či čistidla na bazény (chlornan sodný), nedělá moc dobře…

Tak nějak mám už dlouho pocit, že když se překombinuje dotační politika, nevzejde z toho nic dobrého. Možná si pamatujete na kauzu s  vinicemi, kdy jeden rok EU dotovala jejich vysazování, aby jen krátce nato zahájila příspěvky naopak na jejich klučení (ovšem o tomhle se baví už v geniálním seriálu Jistě, pane ministře!). Krásně se to projevilo na elektřině ze solárních panelů. Ve Španělsku, a nebudou s nějakým podobným nápadem jediní, se několika podnikatelům vyplatilo na panely svítit lampami poháněnými dieselagregátem, protože i přes mrzkou účinnost vyplatilo dodávat do sítě jako solární energii vyrobenou pomocí dieselagregátů, protože zaručená výkupní cena této „ekologické“ energie byla vyšší, než nutná investice. Solární panel tak jel i v noci či byl jeho výkon uměle navyšován během ne úplně jasného dne. Já vám nevím, ale z podobných zpráv mám pocit, že s tímhle světem je něco zatraceně špatně.

Skoro jsem přehlédl, že před třemi týdny byl v pořadu Před půlnocí Miloš Michlovský. Mluvil dlouho a celé to stojí za vidění, je to profík a navíc zábavný! Pobavila zpráva, že v Mikulově bylo otevřeno oddělení dálniční policie. Co je na tom zvláštního? Hezky to komentoval Miloš Čermák na twitteru: „V Mikulově otevřela policie dálniční oddělení. Ale ještě tam nepostavili dálnici. To je snad ještě větší rokenrol než Kobra 11.Nejlepším sommelierem světa byl vyhlášen angličan Gerard Basset, zvítězil ve finále pořádaném v Chile. A asi žádným překvapením není rozhovor s Jiřím Babicou, ten byl linkován všude možně. Ale kdo ho nečetl, tak vřele doporučuji. V některých momentech jde o velmi bizarní záležitost.

Nejslavnější vinný kritik světa Robert M. Parker, jehož vliv na ceny Bordeaux je doslova brutální, se na twitteru pochlubil, že si právě pořídil 55“ 3D televizi (i s brýlemi) a odpovídající blu-ray přehrávač. Při troše štěstí jej vizuální efekty tak pohltí, že nestihne sepsat všechny poznámky z degustací a ovlivnit letošní En Primeur kampaň :o) Zatím to totiž vypadá, že většina vydaných vín stojí o několik procent více, než totéž v prvním kole pro špičkový ročník 2005. Ach jo. Ale o tom více v dalším zápisku, ten bude zase jen k Bordeaux :o)

P.S. Pomlázka v titulce je momentálně stále umístěna ve váze v naší kuchyni a neustále roste, od soboty je tam kořenů i listů dvakrát tolik. Nechcete se jí někdo ujmout a zasadit na zahradě? Tchýně už další na zahradu nechce, prý je to plevel, z té naposledy zasazené už je totiž obludná zkroucená vrba! :o)

Komentáře používají Disqus