pátek 24. července 2009

Nejen ryzlink v přírodě

teepee_ohen Po dvou dnech vedra se z ničeho nic zatáhlo, nad táborem začalo kroužit neuvěřitelné množství vážek (předtím jsem neviděl ani jednu) a lovit hmyz, o pár minut později již dorazila bouře a přívalový déšť. I teď prší, sedím v teepee u ohně a datlím článek. Vypadá to nepatřičně, stejně jako témata, ke kterým jsem si tu připravoval poznámky. Prostě nějaké vlivy apelací na kvalitu vína a jeho ceny či sirné vůně považované za mineralitu si nechám do Prahy, sem víc zapadne předčítání indiánských pohádek.Všichni jsme tu plni šrámů, škrábanců (poznámka až si to po sobě budu číst doma: zjistit stav očkování proti tetanu) a modřin. V lesích okolo jsou hromady hub, hlavně lišek. Pobyt se ale blíží ke konci a všem nám je to dost líto. Ale co, příští rok se zase vrátíme.

ryzlink_moravino Bag-in-box vína z minulého dopisu už jsou pryč, došla přesně v tom pořadí, jak mi i chutnala (a očividně i ostatním). První růžové, pak červené a končilo se bílým. Podobný ukazatel kvality je lepší než jakékoliv body. Tak trochu jsem to nevydržel a v obchodě s květinami a dárkovými předměty, kde mají i víno, si během cesty pro nutné zásoby zakoupil jednu dobrou láhev. Vlastně tu skoro nejdražší, za skoro dvě stovky, normálně se prý prodává vlastně jen v dárkovém balení. Šlo o Ryzlink Rýnský 2007 v pozdním sběru z Moravína Valtice, s hrozny původem na trati Valtická. Lípa, med a jemné barvy & laky (petrolej) a trochu bílé ovoce, v chuti hromada snad až příliš ostrých kyselin, víno hutnější a plnější, má takový „těžký došlap“ a postrádá eleganci, ale prezentuje kupu typických ryzlinkových znaků a pil jsem ho docela s chutí.

pes_a_houby Takové pití vína na louce u lesa má svá specifika a to především kvůli hmyzu, který se vám ve sklence v jednom kuse topí (více v červeném než v bílém, zvláštní). Je nutné si neustále dávat pozor a před každým napitím nezvané návštěvníky odstranit. Když to neuděláte, tak vás třeba bodne vosa do rtu, jako se to stalo mně. Taky je zvláštní (a možná je to jen nějaký můj podivný pocit), že vínu tu ve sklence oxiduje nějak jinak, trochu rychleji a odlišněji než doma. Jako by nasávalo okolní vůně. Možná už mi to tu leze na mozek. Tak od příštího týdne zase z města...

Komentáře používají Disqus