středa 29. července 2009

Pstruhařství Mlýny

pstruharstvi_cenik Když jsem před pár lety narazil na tenhle podnik, bylo to trochu jako zjevení. Ztracen na kraji malé vesničky stál nenahozený dům a velký nápis vedle informoval, že jde o pstruhařství. Další cedule pak o tom, že celý projekt je realizován za podpory EU (první investice byla okolo jedenácti milionů, unijní fond poslal asi půlku). Zazvonili jsme, vešli, z jedné ze tří nevelkých (z přilehlého toku Spůlka napájených) nádrží „na dvorku“ nám bylo vyloveno několik pstruhů a o pár desítek minut později už jsme je opékali na másle. Skvělé to bylo! Od těch dob se tam vracíme pravidelně, každý rok alespoň dvakrát během letního tábora, který sídlí poblíž. Dům je stále nenahozen, ale v jeho okolí najdete další EU tabule, dokončené moderní nádrže, sortiment se rozšířil i třeba na jesetery (taky mají siveny, štiky, kapra či candáta). Viděl jsem v domě schovanou a nerezem svítící chladírnu a balírnu ryb, zaparkované auto s chlazeným nákladovým prostorem, ryby i udí, v temnu sklepa jsou další nádrže na odchov malých ryb. Trocha té předchozí romantiky „malé pstruhárny kdesi v Žáru“ pominula. Ale ryby mi chutnají stále stejně.

pstruharstvi_mlyny nadrze_a_dum pstruh_zabijeni

A i přesto, že podnik má odběratele v mnoha restauracích (z Prahy třeba La Veranda) a rozhodně nejde o nějakého nadšeneckého drobečka, stále bez problémů funguje přijít a téměř ukázat do nádrže, kterou rybu chcete. Když si zvolíte duhové pstruhy, určitě vám zkusí prodat na zkoušku (za stejné peníze) sivena, zkuste. A taky přihoďte jednoho pstruha lososového, o tolik víc nestojí a jde o moc zajímavé maso. Za víkend takhle prodají i několik metráků ryb. Jako doplňkový prodej tam mají nějaké koření. A když už tam vždy někdo je a mají otevřeno, proč nenabízet i med kolegy z nedalekého okolí, byť s rybami si zrovna tuhle ingredienci často nespojíte? Baví mne, že i na místě takhle zastrčeném někdo vybudoval podnik, do kterého se vyplatí zajet, místo toho aby si stěžoval, že v okolí není práce. A jen čekám, kdy někde vyloženě poblíž vznikne rybí restaurace, třeba jen malý rodinný podnik na večeři, s jejich sortimentem… pokud se toho nechytnou oni sami, tak snad někdo další ano :o)

koreni kapri_zatisi lososovy_pstruh

Příznivci bio si možná budou stěžovat, že všechny ty ryby jsou krmeny granulemi, což není přirozené a ryby tak zdaleka nebudou stejně dobré jako ty, které si vylovíte jako „přírodní“ z potoka. Něco pravdy na tom bude. Mezi lidmi z okolí se traduje, že mnohem lepší pstruhy má další rybárna o kousek výš u pily, kde majitel „šetří“ a ryby granuluje méně (prý se živí z potoka a dokrmuje rohlíky :o). Kdo ví, nakoupit jsem zkoušel, ale bylo zavřeno. Možná to prostě bude jen závist, možná má kolega ryby opravdu o tolik lepší. Zkusím znovu příští rok. Do té doby, pokud budete mít cestu někam kus od Vimperka, zkuste tenhle podnik. Třeba vám zachutná jako mně.

Odkazy: http://www.pstruharstvi.cz

Komentáře používají Disqus