čtvrtek 15. listopadu 2007

Mikrovinařství ve Vršovicích

Oblíbeným bodem webových diskusí o víně, především na různých zpravodajských portálech, jsou hlášky na téma, jak Moraváci prodávají do Prahy splašky a jak ti „znalci“ z práááhy nemohou tušit, co je dobré víno. Ne každý musí vyrůstat uprostřed vinic, aby se ve víně orientoval. A i v Praze se vinaří a jak aktivně!

Vinařství v Praze má velkou tradici, vinice jako Svatá Klára v Tróji či pěkný svah v Gröbovce prožívají znovu dny slávy, obnovovány jsou vinice u Pražského hradu, vinaří se na Proseku, hrozny se sklízí v Košířích… ale o nich dnes řeč nebude. Včera večer jsem totiž měl možnost ochutnat nadšenecký projekt ze tří hlav neidentifikovatelných maďarských odrůd pěstovaných vedle domku ve Vršovicích. Sběr plně ruční, taktéž odstopkování a i mletí probíhalo ručně poháněnou technikou. Vinifikace naprosto klasická, v případě vína červeného bez přidání umělých kvasinek, u vína bílého pak s docukřením i přidanými kvasinkami, přesto se vínu nějak kvasit nechce… ale vinařem se nikdo nenarodil a ještě to bude k opravdu zajímavému vínu dlouhá cesta, byť globální oteplování hraje pražským vinařům do karet! Červené víno kvašeno s pomocí kontrolované teploty – přenášením ze studeného sklípku do teplé místnosti. Levné, funkční.

A jaké bylo domácí vršovické červené? Dosti kyselé, poněkud přesířené (taky to odhadněte, v takhle malé produkci), ale zároveň s intenzivní vůní jahodové dřeně (takové ty v kelímku, dobroučké!). Co je to za odrůdu by mne opravdu hodně zajímalo. Dnes spíše zábavný důvod k návštěvě a večernímu povídání nejen o světě vína, ale rozhodně nic otřesného, na koštech jsem se již setkal s podivnějšími vzorky.

Vinaří se skoro všude. Chutnal jsem vína z Hořic v Podkrkonoší, víno se pěstuje i u pivní Plzně, dříve se pěstovalo a dnes znovu vrací do Grónska, příští rok se budou sklízet experimentální vinice v Norsku. Nepodceňujte oblasti, o kterých se v souvislosti s vínem tolik nemluví a jejich obyvatelé netráví ve vinicích většinu volného času. Vše se může změnit! Pár stupňů sem nebo tam a uvidíte! Třeba taková Velká Británie začala sekty a dělá i čím dál zajímavější tichá vína. Tož asi tak. Dnes jen malé postesknutí milovníka vína narodivšího se v podkrkonoší, domestikovaného v Praze a se silnou touhou mít jednou, až bude čas, malou viničku někde směrem na Mělník…

Komentáře používají Disqus