čtvrtek 8. listopadu 2007

Ruská řeka a Pinot Noir…

Ne, dnes nebude řeč o víně z bývalého Sovětského svazu. Ba přímo naopak! Pinot Noir, který se leskne ve sklence, pochází z oblasti Russian River v Sonoma County, tedy slunné Kalifornie. Je vůbec v těchto podmínkách možné vypěstovat něco tak delikátního, jakou jsou kvalitní hrozny na klasickou odrůdu z Burgundska? Inu…

… odpověď je ano i ne. I v Kalifornii se dají objevit nádherná vína z této odrůdy, ale se stylem těch klasických, z Evropy, mají pramálo společného. Tedy pokud mohu soudit na základě průřezu asi dvaceti vzorky různých kvalitativních tříd, které jsem měl zatím možnost ochutnat či pít. Dle encyklopedií (a ostatně i té zkušenosti) ty nejzajímavější pocházejí z trochu chladnějších oblastí Russian River či Carneros, byť i zde praží sluníčko pořádně. Úplně jiný případ, co se kvality pinotu týče, je stát Oregon, ale tam zabrousíme někdy jindy. Dnes ještě zůstaneme v Kalifornii a ochutnáme Pinot Noir 2005 z produkce Malm Cellars.

Tato malé vinařství je téměř „one man show“, Brendan Malm je sklepmistrem, obhospodařovává vinice a sbírá hrozny, navrhuje si viněty a z velké části i sám zajišťuje distribuci, což je všechno možná běžné u nás, ale ve státech je to dnes již trochu jako zjevení. Základ produkce tvoří Syrah a Pinot Noir, pěstuje ale i Cabernet Sauvignon. Z bílých je to pak obligátní Chardonnay. Pinot se skrývá v těžké lahvi téměř burgundského tvaru, vršek je „zalit voskem“, tedy alespoň to tak na první pohled vypadá. Realita je taková, že jde o plastovou záklopku matoucí vzhledem. Korek je překvapivě z drti s plnými konci (dvojploška), v této kategorii vín není dvakrát častý.

Barva vína je vysoká, ovšem nic neobvyklého, na okrajích již lehce nazrálá. Vůně exploduje šťavnatou ovocitostí červených plodů (třešně) a snad ostružin, alkohol štípne překvapivě jen lehce (byť je ho 14.4%), zato sud s jeho vanilkou jsou dost výrazné. Objeví se zvláštní a netypické tóny žlutého melounu a lehká kořenitost. Vůně je velmi „teplá“, ten původ je znát, byť odrůda se také snaží prosadit a celkový komplexní dojem pinot připomíná. Chuť je středně plná, opět překrásně ovocitá, především s tóny třešní, a podpořena překvapivě svěží kyselinou. Tříslovin je akorát, dochuť dlouhá a velmi příjemná. Víno nepůsobí těžce, alkohol je dobře skryt a tak vysokou hodnotu bych určitě netipoval. Víno není komplikované ani nudné, není to klasická „ovocná bomba“ jak je v novém světě stylem, má i další rozměry a nuance, byť jistá líbivost celku přeci jen dominuje. Víno není na delší zrání, v aktuální podobě je tak akorát, po nějaké době ve sklence se rychle hroutí. Je to pinot takový, jaký ho mám rád, a vždy s potěšením si otevřu? Určitě ne, ale jako další a více než „legitimní pohled“ na tuto odrůdu obstojí. Možná je to zbytečná „recenze“, víno se tu vůbec neprodává a jde o dovoz přímo ze států, to spíš jen kdyby chtěl někdo podobná vína zkoušet, tak se snad klíčová slova jako „Russian River“ či „Carneros“ uchytí :)

Tento pinot je v produkci Malm Cellars „základní“ varianta, produkuje se jí zhruba 300 bedýnek ročně a stojí okolo 25 dolarů. Jak vypadá jejich vyšší řada by mne skutečně zajímalo, byť na pořadníku jsou nyní spíš další vinařství. Víno bylo konzumováno nejprve ke kousku šťavnatého masa a následně byl proveden i pokus s vanilkovým krémem s brusinkami (respektive sladce naložené brusinky říznuté kyselejším rybízem „a-la brusinky“) a kombinace to nebyla nezajímavá. Ale něco trochu méně sladkého a hutnějšího se k podobným vínům hodí lépe. Bohužel na našem trhu je pinotů z USA velmi málo a když už, tak spíše jen od velkých producentů a z Kalifornie. O Oregonu si zatím musíme nechat jen zdát. Podnikatelský záměr?

Odkazy: Další dva pinoty z USA | Degustace vín z USA

Komentáře používají Disqus