čtvrtek 30. srpna 2007

Prague Food Festival 2007

Vypadá to, že v Praze se blýská na lepší časy v oblasti zajímavých „jídelně – vinných“ událostí. Krom semi-pravidelných „večeří s vinaři“, které pořádá především Tomáš Dominec (naposledy báječné posezení v restauraci Tvrz v Průhonicích, když si vzpomenu na jehněčí hřbet na grilovaném česneku s Château Cantermerle 1983, zatmívá se mi před očima), Dům vína U Závoje a Merlot d’Or (celá trojka původně jedna firma, postupně se rozpadající na samostatné jednotky) a akcí společnosti AdVivum (Wine & Food festival s hromadou skvělých vinařů, jejich vín a exhibiční večeří Émila Junga, kuchaře se třemi hvězdičkami Michelin a nyní plánovaná série večeří v hotelu Mandarin Oriental), z nichž většina stojí za návštěvu, přichází do Prahy i velká, tedy dokud neochutnáme tak minimálně svým rozsahem, gurmetská událost - Food Festival.



Vše potřebné najdete na www.praguefoodfestival.com, zde se pokusím o krátké shrnutí. Když na ten program koukám, kručí mi v břiše a očkem házím po posledním výpisu u účtu… :o) Pro zjednodušení hezky strukturovaně v jednotlivých bodech…
  • Jídla bude prezentovat okolo třicítky skvělých restaurací (především z Prahy, ale zastoupena je třeba i Plzeň či Liberec)
  • Tři dny plné špičkové kuchyně koncentrované na jednom krásném místě v centru Prahy
  • Doprovodné ochutnávky vína, destilátů a dalších specialit
Vstup na každý den 350,- Kč, z toho 250,- Kč na konzumaci (formou 10 kupónů v ceně 25,- Kč, další možno dokupovat). Krom úplného nadšení je tu i pár menších obav. Bohužel není úplně zřejmé, jak velké budou jednotlivé degustační porce a kolik tak budou restaurace za své kreace požadovat. Snad se udrží v rozumných mezích. Sice jde o špičkové podniky, ale v podobném množství asi nebude úplně triviální udržet konstantní skvělou kvalitu připravovaných pokrmů. Byť nějaký „trapas“ si určitě nezariskují. Stejně tak mám trochu obavu o vína prezentovaná na ochutnávkách. Při „davovce“ by mohl být výběr, například ve srovnávací ochutnávce Burgundska a Bordeaux pod taktovkou Kláry Götzové, omezen na tradiční základní zástupce v sortimentu Závoje, tedy Grand Bateau (nejspíše v mladém ročníku 04) vs. Pinot Noir "barrique" Caves des Hautes-Côtes a podobně. Ve velkém počtu lidí těžko otevřou nějaká větší, zásadnější vína. Uvidíme, třeba příjemně překvapí.

Můj osobní „musím ochunat“ seznam obsahuje především tyto kousky:
  • La Degustation Bohéme Bourgeoise: Hovězí dršťky v lanýžovém bešamelu s čerstvou majoránkou
  • Domov: Grilované plátky z kachních prsíček se zázvorem a pošírovanými švestkami v omáčce z červeného vína, karamelizovanými jablky
  • Mandarin Oriental Prague, Essensia: Thajský „fish cake“ se sladkokyselou omáčkou a nakládanými okurkami
  • Obecní Dům, Francouzská restaurace: COQ AU VIN BORDELAISE, mladý kohoutek na Pinot vinné omáčce s čerstvými hrozny a pasírovaným pórkovým bramborem
  • Radisson SAS Alcron hotel, Alcron: Na grilu uzený losos s čočkovým salátem a jogurtovým dresinkem s koprem
  • U Koně: Pěna z husích jater s hruškovým ragů, marinované višně, selský toust
  • Bellevue: Yakitori kuře s omáčkami pinot Noir a ze sladkého česneku, s čekankou a šalotkovou kaší
Už příští víkend! Těšíte se?

Odkazy: Prague Food Festival 2007 | Dům vína U Závoje | AdVivum

Komentáře používají Disqus