pondělí 27. srpna 2007

Nové číslo Víno Revue (7/8)

Tak je tu dalčí číslo měsíčníku Víno Revue. Sice zdaleka nedosahuje kvalit a rozsahu Víno & Styl, ale přeci jen obvykle stojí za přečtení. V letošním roce především kvůli soutěži Prague Trophy, která se snaží solidněji mapovat a hodnotit vína na našem trhu (ve Víno & Styl mám dost často pocit, že vína některých dovozců jsou propagována až příliš – a to včetně bodových hodnocení – a jindy jsou zase body surově obšlehnuty z Wine Spectatoru, ale třeba je to fakt jen můj dojem…). Aktuální číslo Víno Revue se věnuje mé milované odrůdě Pinot Noir a díky tomu, že jsem část přihlášených vzorků chutnal (a konkrétně z těch lahví, které hodnotila i porota), přidám pár vlastních poznámek

Překvapilo mne docela vysoké hodnocení (87 bodů) výběru z hroznů ročníku 2003 od Tetura. Tohle víno mi nepřišlo jako nějak zvlášť odrůdové a zajímavé, spíš jako masivně ovocná alkoholová šťáva. A to mi jinak jeho vína docela chutnají, především aromatické odrůdy. Naopak potěšilo nízké (byť s 82 body) umístění La Clé St. Pierre z Mommessinu, tuhle burgundu prosazují v „konzumní“ řadě ve vinotékách Le Bouchon a cena okolo (spíše přes) 400,- Kč naprosto neodpovídá kvalitě. Ale možná je to i výrobcem, nijak extrémne mne nezasáhl ani jejich Grand Cru monopol Clos de Tart (v ročníku 1998). Výborných 89 bodů získalo víno z Tesco Selection – Marlborough Pinot Noir (Nový Zéland) ročníku 2005 za bratru 259,- Kč. A upřímně… to víno je skvělé! Pikantní, kořenité, ovocné, plné, hebké a nádherně pitelné už nyní. S hranicí devadesáti bodů bych váhal, ale nad 85 je určitě. Stejně jako Pinor Nero Reserva 2002 z italského vinařství J. Hofstätter, výrazně ovocné víno s ještě pořádným tříslem, projevem sudu a lehce přičmoudlým, uzeným aromatem. I když skoro osm stověk je za něj možná trochu příliš. Docela mne mrzí, že jsem zatím nechutnal Pinot Noir výběr z hroznů 2004 z vinařství Pavla Springera, které též získalo 89 bodů. Znám pouze stejný ročník „Roučí“ od jeho bratra, které je velmi povedené. Překvapilo vysoké umístění pozdního sběru 2004 od Krista, mám s jeho rulandou dost špatné zkušenosti, asi je budu muset zkusit napravit. Zajímavý bude určitě i skvěle hodnocený výběr z hroznů 2005 od Plešingra. Znám jiné ročníky a vína jsou to poněkud technologický, ale nelze jim upřít odrůdovost a příjemnou, nekomplikovanou pitelnost. Výborné je i umístění Vinných sklepů Valtice s pozdním sběrem ročníku 2005 (88 bodů), mám v živé paměti velmi povedené kousky ročníku 2003 a na tenhle pozdní sběr si už dlouho brousím zuby.

Je škoda, že do soutěže nepřihlásil své fantastické pinoty pan Váňa z Českého vinařství Chrámce, zrovna se chystám na jejich košer výběr z hroznů 2003 a jestli se alespoň přiblíží ročníkům 1999 a 2000, tak budu opět slintat blahem. Chyběla mi i účast dalších větších producentů z Čech, jmenovitě Lobkowiczů z Roudnice i z Mělníka. Ti umějí krásné, klasické červené burgundy. Inu asi o další publicitu nestojí. Soutěž krásně ukázala, že odrůda Pinot Noir, byť síla naší malé země bude vždy ve vínech bílých, má v ČR své místo a zkušený vinař z ní dokáže vyrobit nádherná vína, která se mohou směle postavit světové konkurenci. Jen tak dál!

Každopádně tohle číslo mi připomnělo, že jsem si chtěl do archivu koupit pár lahví toho malého zázraku z Tesca a zkusit, co s ním udělá zrání. Vzhledem ke kovovému screw-cap uzávěru to bude zajímavý pokus. No a na závěr bych tak trochu doporučil jeden můj článek na O Víně, taková malá cesta kolem světa právě s odrůdou Pinot Noir.

Odkazy: Víno Revue | Z České republiky až do Oregonu aneb Tour de Pinot Noir...

Komentáře používají Disqus