pondělí 27. srpna 2007

Konečně pořádný nůž...

Když jsem včera plátkoval lilek a cuketu, řezal na medailonky telecí (neskutečně vonící mlékem, ale popravu toho zvířátka si raději nepředstavuji) a v ruce potěžkával novou investici do domácnosti, musel jsem se usmívat. Z úmorného krájení (nezávisle na použitém nářadí) se stal úplně jiný sport. Co že je ten malý zázrak? Inu základní kuchařský nůž Global s dvaceticentimetrovou čepelí od firmy Yoshikin, tedy poctivá ocel z Japonska.

Po štvaní se s noži různých typů a cenových kategorií jsem vsadil na jistotu. Po pravdě mne trochu ovlivnila i kniha Anthony Bourdaina "Důvěrnosti z kuchyně", ve které v podstatě říká něco v tom smyslu, že je lepší jeden pořádný nůž Global, než sada všemožných speciálních nožů jiných značek. Inu kdo ví, každopádně tak dokonale ostrý, perfektně vyvážený a zároveň designově nádherný nůž jsem držel v ruce poprvé a hodlám u této značky zůstat, byť ceny jsou poněkud... prémiové. V ČR je prodává například La Bottega.

P.S. když jsme u toho Japonska... nějaký tip, kde koupit čerstvé ryby na sushi? Zdá se mi to, nebo po odchodu Carrefouru (kde minimálně kvalitní losos vždy byl) je v Praze jen Seafood Shop ve Zborovské a to je tak všechno?

Jen pro zajímavost fotečka domácího sushi, především všemožní nigiri (losos, tuňák, překládaná omeleta atp.). Nějak nemohu najít záběry maki rolek.


Odkazy: Yoshikin | La Bottega

Komentáře používají Disqus