čtvrtek 25. ledna 2018

Ztráty vinařského světa, Víno na dotek a COS100

bocuseUplynulých několik dní přineslo ve světě vína a gastronomie pár smutných zpráv. Zemřel Bruno Giacosa, legendární postava Piemontu, apelací Barolo a Barbaresco především, jeden z prvních propagátorů lahvování tamních vín podle konkrétních vinic a ne coby jejich směsí. Posledních dvanáct let již vinařství vedla jeho dcera, která bude v započaté práci pokračovat. A apelaci Brunello opustila i další osobnost, na rakovinu zemřel Rudy Buratti, sklepmistr Castello Banfi. Krom produkce vín se hodně zasloužil a výzkum, mapování a selekci klonů Sangiovese. No svět také přišel o jednoho z vůbec nejslavnější šéfkuchařů současnosti a jedné z nejvýznamnějších a nejvlivnějších osobností v gastronomie druhé poloviny dvacátého století. Ve věku 91 zemřel Paul Bocuse. Stalo se tak v Collonges-au-Mont-d'Or, v pokoji nad jeho legendární tříhvězdičkovou restaurací L'Auberge du Pont de Collonges. Stejném pokoji, kde se před 91 lety narodil. V restauraci, která si tři hvězdy drží od roku 1965, si lze dodnes dát jeho slavná jídla v prakticky nezměněné podobě, tak jak je před desítkami let vytvořil.

Na téma vinné aplikaci Vinařského fondu (ve spolupráci se Svazem vinařů) pro mobilní telefony Víno na dotek jsem se tu vyjadřoval opakovaně, nejdetailněji v článku Víno na dotek, víno daleko ideálu. K tématu si teď můžete projít zajímavý rozbor. Ten naznačuje, že šlo nejen o vyhozené peníze, ale dost možná i peníze vynaložené nelegálně. Mám dojem, že celá aféra bude ještě nějakou dobu pokračovat.

cos100Slavné Château Cos d'Estournel letos vypustí na trh nové víno. Bude se jmenovat COS100, ze dvou sudů toho bude 100 dvojitých magnum lahví (3 litry) a 10 lahví Baltazar (12 litrů). Obsah je ročník 2015 čistého Merlotu, z parcely kterou jedna žena vysázela na pozemcích zámku během První světové války, v roce 1915, kdy podstatná část mužů bojovala za západní frontě. Cena zatím není známa, ale jak znám Cos d'Estournel, tak bude sadistická. Jinak pokud jde o „vignes centenaires“ v Bordeaux, stoleté a starší výsadby, tak jich tam ještě pár najdete. Dokonce i předfyloxerové, nejstarší někdy z let 1795 až 1805. Hrozny obvykle končí v top cuvée a někdy jsou vína z nich lahvována i samostatně. A nemusíte za ně nutně platit šílené částky, Château Fleur Morange „Cuvée Avalon“ ze St. Emilionu pořídíte v en primeur za šest stovek a jde taktéž o Merlot z výsadeb 105 let starých. Ch. Beauséjour z Montagne-St. Émilion má zase „Cuvée 1901“, rok výsadeb vinic asi odhadnete :-) V předprodeji bylo naposledy za zhruba sedm stovek.

Novým „evropským hlavním městem vína“ už není Paříž ale Londýn. A má co naučit všechny ostatní. Alespoň to tvrdí článek v Punch.

„Obavy se nenaplnily. Počet vinoték se přijetím zákona nesnížil“, říká reportáž na ČT. Osobně si myslím, že až si mnozí vinotékaři a prodejci stáčenek plně uvědomí, že nový zákon vůbec existuje a jaký na ně má dopad, tak se stav trochu změní. Uvidíme.

Komentáře používají Disqus