čtvrtek 2. března 2017

Minivertikála frankovky od Pavla Halma

halm-frankovka-2015Jedním z vín, které mne předloni z Moravy opravdu oslovilo, byla Frankovka 2011 od Pavla Halma (web) z Velkých Pavlovic, původem ze starých keřů ve viniční trati Lizniperky. Nabídku mají širokou, ale tohle je jejich „vlajková loď“. Vrátil jsem se k ní loni a stále mne moc bavila. V mezičase jsem od tohoto zajímavého producenta se zhruba 19 hektary vinic (ošetřovaných šetrně, od roku 2009 jen biopřípravky, ale certifikováni nejsou) vyzkoušel i další vína, ale upřímně ta jedenáctková frankovka zůstávala nedostižná. Teď jsem dostal možnost udělat si malou vertikální degustaci – 2011, 2013 a dvakrát sudový vzorek ročníku 2015 (tedy vína ještě nehotová a tak je nutné je brát) v podobě s přidanými 30 mg/l SO2 a úplně nesířené. Vinař tuhle frankovku školí ve dřevě a obvykle jde o delší maceraci (přes měsíc), žádná velká filtrace a tak. I přes zřetelnou zralost hroznů tam bývá spíše nižší alkohol, nejde o žádná opulentní vína. Ukládá je do burgundských lahví s korkem.

Frankovka 2011 výběr z hroznů má tmavou granátovou barvu. Vůně tmavší peckovinová, švestka, již trochu nazrálejší, zvláštní sympatická kombinace zralého teplého projevu do ovocného koláče se zřetelným dojmem „tohle bude mít super kyseliny“, dotyk dřeva a hořké čokolády. Suché, šťavnaté, středně plné, s výraznou kyselinou, svíravost, fajn tříslo a stavba, slušně dlouhé, tmavší šťavnatá ovocnost. Stále ještě potřebuje rozdýchat, čerstvě otevřené je dost přísné, ale pak se odmění. Seriózní kousek, baví. Kdyby takhle vypadalo více domácích frankovek…

Frankovka 2013 pozdní sběr trochu tmavší ovocnost, tmavé peckoviny, lehce zemitost, dřevo, evokuje šťavnatost. Nutně potřebuje vzduch, čerstvé to má dost zeleninovo-sklepní štych co ale odvětrá. Suché, šťavnaté v chuti, středně plné a docela důrazné, ale spíše štíhlejší, chladnější. Šťavnaté tmavé peckoviny, dobrá délka a stavba. Fajn dobře pitelná frankovky v její přísnější podobě.

frankovky-halm

Frankovka 2015 bez síření poměrně tmavá barva s tónem do fialové. Výrazné, trochu nesířeně funky, tmavé ovoce až lehce moštové, důrazné. Suché, středně plné, velmi fajn kyseliny, tmavé ovoce, slušně postavené. Ale s nepříjemným nečistým ocáskem v závěru na pomezí myšiny, nahořkle ulpívajícím, který se s časem a vzduchem spíše zvýrazňoval do, alespoň pro mne, až neakceptovatelné intenzity.

Frankovka 2015 (směřovaná jako VOC Modré hory) +30 mg/l SO2 poměrně tmavá barva s tónem do fialové. Čerstvá, energická aromatika, tmavší peckoviny, švestka, lehce vánočně kořenitý tón, skořice. Suché, šťavnaté, středně plné, čisté, výborné kyseliny, důraznější, trochu svíravé, pěkné jemnozrnné třísloviny, povedená struktura, dobře zakomponované dřevo a dobrá délka, tmavá třešeň, dotyk zemitosti, sympatické. Skvěle pitelná, charakterní frankovka. Líbí se velmi! Tohle bude výborné víno, které si půjde užívat hezkých pár let.

Komentáře používají Disqus