středa 27. května 2015

Ryzlinkový sekt a svěží ryzlink od Sáry

Nedávno jsem tu psal o parádním pravokořenném ryzlinku moselského vinařství Rebenhof. O něco později otevíral docela příjemný lehký přímočarý Riesling Vom Roten Schiefer 2013 feinherb, samo o sobě víno úplně v pohodě a pil bych s chutí, ale o hodně jednodušší než by napovídala cena jen o deset korun nižší než u dřívějšího Ürziger Würzgarten (takže kupuju to). No a teď přišel čas na sekt Riesling Brut 2013 (dováží Vino7), bubliny vyrobené klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi čistě z Ryzlinku rýnského. Pěkná citronová žlutá a výrazné vytrvalé perlení menších bublin. Vůně překvapivě teplejší, vyzrále ovocná, sladší žluté ovoce až jakoby dotyk tropických tónů, medovost. V chuti působí poměrně plně a silně, výrazně, pěkná kyselina ale zároveň asi na horní hranici brutu a sladkost jasně znát, uhlazenější, kulatější styl bublin. Bez problémů a s chutí jsme vypili, ale po pravdě jsem čekal o něco říznější projev, obzvláště u ryzlinku, možná by tomu slušela nižší dozáž.

O víkendu jsem na osvěžení po běhu otevřel Riesling Alt Scheidt 2013 feinherb vinařství Peter Lauer z obce Ayl, tedy ze svahů u řeky Sáry (Saar). Klasika zelená pistole láhev, šroubový uzávěr. Světlá žlutá barva, svěží mladá živá vůně do zeleného jablka. Lehčí, šťavnaté, naprosto parádní kyselina a jen vlastně pocitově cukru docela málo, živé, výtečně pitelné, přímé, fajn letní pití. Na zahradě mizí jak limonáda. Od vinaře jsem pil i jeho „faß číslo xx“ výběry a mám doma připraveno na i jedno grosse gewächse, docela se těším, stojí za pozornost. Vozí RWC.

Komentáře používají Disqus