pátek 13. května 2011

Mikulov a Modré hory – dvě nová moravská VOC

bezny_konzument_se_vyznaSchválení prvního VOC (Víno originální certifikace, variace na apelační systémy známe ze zemí jako Itálie či Francie, kdy víno není označeno nějakým přívlastkem podle množství cukru, ale definováno jasným geografickým umístěním a pravidly s ním souvisejícími), kterým se stalo Znojmo a některá jeho bílá vína, se táhlo několik let a vyvolalo tenkrát hromadu debat, úvah a předpovědí, jak se bude systém označování vín v ČR, a potažmo i vnímání pojmů jako odrůda/místo původu/přívlastek u konzumentů, vyvíjet dál. Uteklo pár let, VOC Znojmo tak nějak funguje, do toho pomalu přichází novela vinařského zákona a pojmy jako Chráněné označení původu (CHOP) a Chráněné zeměpisné označení (CHZO), pár podniků se sdružilo a prezentuje vína ze tří, na vinětě uvedených, různých podloží, ale jinak klasické přívlastky (a stále častěji prostá zemská vína s jednodušší administrativou) vedou a domácí vinný svět se vlastně nijak moc nezměnil. A bez většího humbuku pak přicházejí hned dvě nová VOCčka.

Od ročníku 2011 bude možné nalézt na lahvích nálepku VOC Mikulov, u pravidla splňujících odrůd Ryzlink rýnský a vlašský, Rulandské bílé, šedé a modré, Pálava a Svatovavřinecké z Mikulovské vinařské podoblasti. Kupříkladu po Rulandském modrém jsou vyžadovány „tóny čokolády, rozvařeného lesního ovoce“, rýňák by měl zase v chuti vykazovat projev „plný, svěží, kořenitý, minerální, lehce medový, ovocitý s tóny meruněk, pomerančů…“. Ve sdružení je zatím z celé velké oblasti jen sedm vinařů – Petr Marcinčák, Hynek Holánek, Vojtěch Huserek, Vinařství Kovacs, Miroslav Volařík, Vinařství Mikrosvín Mikulov a Sonberk.

A uznáno bylo také VOC Modré hory, pro červená vína odrůd (a jejich směsí) Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal z vymezeného regionu poblíž obcí  Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice (kompletní pravidla). Tady nás zase čeká Frankovka s chutí „svěží, kořenitou, harmonickou, čistou bez výrazných dřevitých tónů nebo aroma barikového sudu; s možností harmonicky zabudované pikantní kyseliny“. No prosím, kyselinka možností :-) Proti tomuto VOC nahlas brojí Richard Stávek, dokonce si na to udělal na blogu celou kategorii článků, který v oblasti sám víno pěstuje a došel k názoru, že „bude nutno nejméně na svých a pronajatých pozemcích nejen ve viničních tratích katastrů obcí s nálepkou MH vyhlásit nezávislé území a požádat tajtrlíky aby dále na vydávaných mapách tyto enklávy nešrafovali modře“. Jeho bratr, Jan Stávek, naopak ke vzniku tohoto VOC silně přispěl a momentálně je i předsedou občanského sdružení jež modrohorské zaštiťuje.

Osobně se úplně neztotožňuji s pravidly ani jednoho ze současných VOC, u „ozkoušeného“ VOC Znojmo mi leckterá do něj zařazená vína přišla hodně povedená (ale ta nejlepší do pravidel stejně nezapadají), ale mám dojem, že část vinařů prostě jako VOC označila to lepší a dražší ze své produkce, než že by šlo o nějakou demonstraci síly tamních terroir. Uvidíme, jak se to bude celé vyvíjet. Každá propagace domácího vinařství a kladení důrazu na místo původu (i když třeba ne zrovna ideálně pojatá) se počítá. A značka VOC může sloužit, když nic jiného, jako prosté označení příbuznosti některých vín. Prostě konzument se naučí, že pod nálepkou Modré hory jsou taková a maková červená, než že by tohle označení nějak znatelně kopírovalo tamní tradice, ukazovalo maximální potenciál vín v zařazených obcích či cokoliv dalšího. Vína originální certifikace to budou, o tom žádná. Otázkou je, zda VOC s takovýmhle obsahem u vinných nadšenců splní zažitý pohled na apelace a terroiry tak, jak jsou vnímány ve vinařsky vyspělejších zemích. Ale ani v těch to není úplně růžové a boje o povolení té či oné odrůdy či technologie zuří všude, i v těch nejtradičnějších AOC / DOC :-)

Vyhledáváte vína z VOC Znojmo? Co očekáváte od VOC Mikulov? A Modré hory? Jak se asi tváří na systém ti, kteří červená v téhle oblasti zpracovávají na sudech? A co na to všechno „běžný konzument“, který nečte ani jeden vinný blog a nakupuje typicky vína do stovky v supermarketu?

Tiskové zprávy: VOC Mikulov | VOC Modré hory

Komentáře používají Disqus