středa 12. dubna 2023

Fajn maďarský Cabernet a k naštvání Vavřinec

Přihodil jsem nedávno při nákupu do košíku láhev od vinařství A. GERE (web) z Villány. Naposledy jsem tu psal o jejich elitním Cabernetu Franc, tentokrát šlo o běžnější základní Cabernet Sauvignon 2018. Základka, ale aktuálně pětiletá, což je fajn :-) Vinice Csillagvölgy, réva v průměru asi třicetiletá, vykvašeno v nerezu a následně do dubových sudů. Většina byla ve velkých, 2500 až 5000l, pětina 16 měsíců v klasických barrique sudech použitých podruhé či potřetí. Bordó láhev, celokorek. Rubínová barva. Výraznější ovocná aromatika v kombinaci se zralou červenou a tmavší ovocností, klasický černý rybíz, k tomu pěkná kořenitá linka a hezky zapracované dřevo. Suché, se sladší zralou ovocností, dobré kyseliny, středně plné ale s lehkostí a dobrou pitelností, fajn stavba, trošku hranatější, slušně dlouhé. Pěkně udělané víno, které mne bavilo popíjet. V Maďarsku je to v přepočtu za 250, u nás spíš k 370 Kč. Což mne přivádí k druhé láhvi z nákupu…

Nebyl jsem doma, kde mám bohaté zásoby, a potřeboval červené na vaření. V košíku tak skončilo i Valtické Svatovavřinecké jakostní z Vinných sklepů Valtice. Jejich základní červená byla vždy úplně v pohodě pití, které mne vůbec neuráželo, a tuplem pro tenhle účel a za stovku jsem v tom neviděl problém. Až doma jsem zjistil něco, co mne nemile překvapilo. To víno je… polosladké. To už i tady jsme dospěli do americké fáze, které jsem se upřímně děsil, tedy základních spotřebních červených s výrazným (tady ke dvaceti gramům) zbytkovým cukrem? Au! Jako ano, že jsme zrovna v období „Prosecco & Primitivo“ sleduji už delší dobu, ale stejně pevně věřím, že šlo jen o nějaký úlet a ne dlouhodobý trend. To bych o zdejším vinném publiku ztratil poslední zbytky iluzí! :-) A jestli je to trend, tak mne alespoň varujte velkým písmem na přední vinětě! Dřív se tam u základek pochybných producentů (mezi které zrovna Vinné sklepy Valtice úplně neřadím) bylo nutné dívat, aby si člověk z dotisků šarže ověřil, zda jakostní „Mutěnické“ či „Čejkovické“ není spíš Maďarské či Moldavské. Teď zase abych si byl jist, že je to víno suché? Trápíte mne!

Komentáře používají Disqus