středa 19. dubna 2023

Aaron Ayscough o našem naturálnu, Volnay bez herbicidů, Rollandova mezikontinentální směs

Do ČR dorazil Aaron Ayscough, autor knihy The World of Natural Wine, a také blogu/newsletteru/webového občasníku Not drinking poison. Jeho poslední číslo nese titulek Za železnou oponou vnímání a zabývá se (naturálním) vinařstvím na našem území. Najdete v něm návštěvy vinic a rozhovory s Milanem Nestarcem, Bogdanem Trojakem, Alešem Svatošem, Martinem Vajčnerem, Richardem Stávkem a dalšími + články o popíjení na Natural wine festu, v justWINE baru a tak. Část je k dispozici zdarma, část jen pro předplatitele. Jde o rozhodně zajímavý pohled zvenku na to, co se u nás aktuálně děje, doporučuji vaší pozornosti! A tu knihu ostatně taky :-)

Vinaři ve Volnay si odhlasovali docela zásadní změnu pravidel v jejich apelaci a to kompletní zákaz herbicidů! Tedy zatím ne na všech vinících, zákaz se bude týkat „jen“ 1er Cru poloh, ale i to je nějakých 110 hektarů a polovina vinic u obce. Povinné by mělo být nejpozději v ročníku 2025, při troše štěstí se ale u většiny projeví již o rok dříve. Jde o první vlaštovku v Côte d'Or, v rámci Burgundska se k tomuto kroku již dříve odhodlalo Pouilly-Fuissé, tento požadavek se stal od roku 2020 součástí apelačních pravidel pro jejich vinice mající nově 1er Cru statut. A vůbec první francouzskou apelaci, která nejprve herbicidy výrazně omezila a následně (v závěru roku 2021) úplně zakázala na celé své ploše, najdete překvapivě v Bordeaux. Je jí Pomerol, zde již od loňska smí likvidovat plevel pouze mechanickou/fyzickou cestou. Ubírá se to správným směrem! :-)

A když už se zmiňuji o Bordeaux… Legendární „létající enolog“ Michel Rolland, „Mr. mikrooxidace“ a jeden z hlavních záporáků filmu Mondovino, ale zároveň bezesporu jeden z nejzásadnějších vinařských konzultantů na planetě (se zářezy u jmen jako Angélus, Ausone, Harlan Estate, Lascombes, Léoville-Poyferré, Pavie, Pontet-Canet, Valandraud, Smith Haut Lafitte a desítek dalších) má nový zábavný projekt. Jmenuje se Pangaea a jde o směs ve stylu Bordeaux připravenou z vín na třech různých kontinentech. Konkrétně je to Cabernet Sauvignon z Napa Valley, Merlot z pravého břehu Bordeaux, Petit Verdot z Pago Dehesa del Carrizal ve Španělsku, Cabernet Franc z Helderbergu v Jihoafrické republice a Malbec z údolí Uco v Argentině. Jednotlivá vína jsou připravena a zrají v sudech v místech původu, následně pak putují v nerezovém dvouplášťovém tanku do Napa Valley, kde Rolland vytvoří směs a doškolí ji v sudech. Inaugurační ročník byl 2015, aktuálně půjde na trh v počtu 2500 lahví ročník 2016. Pokud máte zájem, tak si připravte zhruba 500€. Upřímně… čekal jsem, že to bude víc. V tomhle počtu se z toho okamžitě stane sběratelská záležitost a cena vyletí. Ale investovat nebudu :-)

Komentáře používají Disqus