pátek 15. července 2022

Výborná bio Cava a pár bublinových čísel

Není to tak dávno, co jsem zde psal o Oliver Viticultors (web) a jejich Gemma Cava Gran Reserva Brut Nature Ecològic, šlo o ročník 2016 a teď jsem se mrknul pod korek úplně čerstvému 2017, lahvi č. 976 z celkových tří tisíc. Zrání na kalech uvádí minimálně 45 měsíců, zde byl odstřel kalů fakt nedávno, letos v květnu, a tedy zrání spíše přes čtyři roky. Nazlátlá barva, pěkné vytrvalé perlení malých bublinek. Bohatší, výraznější aromatika, toastová a malvicově a citrusově ovocná s linkou sušených květů. Ovocnější, než bývá u cavy zvykem. Plnější a trochu širší styl, výborné kyseliny, úplně suché, koncentrovanější, projevem ovoce kopíruje aromatiku, delší… opravdu velmi dobré bubliny. Možná mne baví ještě o něco víc než šestnáctka. A krásná ukázka, že i po útěku špičkových producentů k jinému značení bublin stále ještě zůstavají tací, kteří i seriózní bubliny ponechávají se jménem cava :-)

Jen pro zajímavost… cava za loňský rok deklarovala 205 producentů šumivých vín a 144 tichých základních dodávaných na dalších zpracování, pod kterými se ale skrývá spousta různých značek. A hrozny pochází od celkem asi šesti tisíc pěstitelů. Dohromady produkce tvořila 252.9 milionu lahví. Můj oblíbený Corpinnat, zatím stále s jedenácti členy (viz starší článek s detaily), prodal ve stejném roce 2.3 milionů lahví. Na druhou stranu 80 % z nich zrálo 30+ měsíců a skoro pětina více než 60 měsíců, což je úplně někde jinde než drtivá produkce cavy, kde nějakých 88 % stále tvoří základní levné kategorie vyzrávané 9+ měsíců. Pod značkou Clàssic Penedès produkuje bubliny aktuálně 16 vinařství a přesné prodeje neuvádí, půjde celkem ale o jednotky milionů lahví.

Komentáře používají Disqus