středa 15. dubna 2020

Výtečná Garganega a fajn Riesling

Nebude to poprvé, co se zde o víně Riva Arsiglia z Agricola Menti Giovanni (web) zmiňuji. Technicky se nic nemění, jen tentokrát je to ročník 2017. Víno mne strašně bavilo v prosinci na festivalu ve Vídni, odkud je i fotka níže, pak jsem si něco objednal do izolace (cena ve Veltlínu aktuálně čtyři stovky). Odrůda Garganega dobře známá především v podobě Soave, ale tohle je znatelně méně známá a slavná apelace (ač o dva roky starší, vlastně) Gambellara. Certifikované bio a biodynamika, starší keře (až osmdesát let), ruční sběr do dřevěných bedýnek, lisování (0,6 baru uvádí), spontánní fermentace v betonu či nerezu při kontrolované teplotě a pak přes rok zrání v tanku (do prosince dalšího roku) a lahvování bez filtrace a dalších úprav jen s minimálním sířením (celková do 20 mg/l).

Bordó láhev se šroubovým uzávěrem. Tmavší barva, do matnější zlaté, lehce opalizující. Tipoval bych, i z dalších projevů, nějakou tu maceraci. Čerstvá, pikantnější vulkanicky minerální aromatika, kombinace florální linky a trochy žlutého ovoce a citrusů. Suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou ale výborně vyvážené, středně plné a strašně snadno pitelné, minerální, lehce svíravé, delší. Je to živé, energické a lehce nervózní, zábavné charakterní pití. Mizelo úplně samo!

Druhou flaškou se podíváme do Rheingau, do již trochu většího Weingut Allendorf (na webu se chlubí, že se 75 ha vinic jsou největším rodinným podnikem v oblasti u obcí Winkel, Rüdesheim a Assmannshausen). Otevřel jsem jejich Winkeller Riesling trocken 2017 a tedy víno „vesnické“ (VDP.Ortswein), z vinic Hasensprung a Gutenberg u městečka Winkel, révy ve věku 25-40 let. Spontánně fermentováno a školeno 11 měsíců na kalech v tradičních 2400 litrových sudech. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Citronová žlutá barva. Čistá, příjemná aromatika, něco citrusů, něco květin, výraznější vliv kalů a krémovost, kokosová linka. Suché, středně plné, s fajn kyselinou a šťavnatostí a dobře pitelné, ale nic ostrého a zaoblenější s decentním dotykem cukru, čisté, fajn délka. Nic složitého, ale slušný ryzlink a vypili jsme s chutí. Osobně ale preferuji trochu přísnější styl ;-) Pořízeno u Kupmeto.

Komentáře používají Disqus