čtvrtek 23. dubna 2020

Chlastáme méně, miliarda litrů přebytečného vína a sklep pod kolejemi

Březnová uzávěra ČR a omezení pohybu, krom všech problémů které způsobilo, ukázalo jeden zajímavý údaj týkající se domácí spotřeby alkoholu. Vypadá to, že nejspíš chlastáme o něco méně než jsme si mysleli. Konkrétně se spotřeba za březen meziročně snížila o 24 procent, o alkohol který zde vypijí turisté a zahraniční dělníci. Protože se odhaduje, že domácí konzumují plus mínus stejně jako před zavedením opatření. Což, alespoň v mé bublině lidí, co mají něco společného s vínem, není tak úplně pravda. Velká část z nich potvrzuje, že toho teď vypijí spíš o něco více. Jak jste na tom vy?

V Evropě je zhruba miliarda litrů přebytečného vína, logicky především ve Francii, Itálii a Španělsku (po 300 milionech litrů v každé zemi). Důvodem je pokles prodejů vzhledem ke koronavirové krizi, ale i propad exportu do USA kvůli novým clům. Francii by to ráda vyřešila návratem „krizové destilace“, kdy vinaři dostanou zaplaceno za odevzdání vína k přeměně na průmyslový alkohol.

Archeologové odkryli zajímavou část vlastně i vinné historie, tentokrát se nebavíme o dobách tisíce let zpět ale o druhé polovině osmnáctého století. V Edinburghu došlo k odhalení pozůstatků velkých skláren, v době největšího rozmachu byla tamní produkce milion lahví na víno a whisky týdně! Navíc továrna podle všeho přispěla vývoji vína „moderním“ bordeaux tvarem.

Část pravého břeh v Bordeaux byla zasažen krupobitím (respektive dvěma), celkem se to týká téměř 4000 hektarů, přičemž na 600 až 800 ha jsou škody nad osmdesát procent, někde totální. Nejhůře zasažen je Saint-Émilion a část Entre-Deux-Mers.

Vinaří vymýšlí všechno možné, jak svou produkci dále vylepšit. Krom různých specifických nádob pro zrání někteří toto doplňují například vhodnou hudbou ve sklepě či sudy/vajíčka/amfory vystavují dalším netypickým vstupům. Třeba takové Château Le Puy (mimochodem jedno z těch masivně postižených krupobitím výše) nechává jedno své víno v sudech rok brázdit na plachetnici Atlantik, Karibik a Severní moře a „dynamizovat“ větry a vlnami. Jedno vinařství ve Washingtonu má zase sklep se sudy nově přímo pod vlakovou tratí a víno s kaly neustále vystaveno vibracím. Ve výsledku to údajně pak mnohem lépe sedimentuje a prý chuťový profil zjemňuje :-) Ať tak či onak jako PR dobrý :-) Každopádně archivní sklípek pro uskladnění lahví bych pod koleje spíš nedával…

Komentáře používají Disqus