pondělí 20. dubna 2020

Jídlo sebou z La Degustation a ryzlink od Kuby Nováka

Měli jsme na den po nuceném uzavření restaurací narozeninovou rezervaci do mišelinské La Degustation, takže tahle oslava bohužel nevyšla. Včera jsi si ale dali malou náplast, restaurace pod vedením Oldřicha Sahajdáka se rozhodla jít do jídla sebou a prováděla první ostré testy, od středy jedou oficiálně. Na teplé jídlo mají pěkné nerezové termo dvoupatrové kastrůlky (zálohované) a menu vypadá výborně, vydávat budou na večeře každý den od šesti do sedmi. K menu si můžete krom limonády vzít po lahvi i napárované víno za speciální cenu, případně cokoliv z vinného lístku se 40 % slevou (mají tam i starší a jinak jen těžko dostupné ročníky báječných vín, včetně domácích). Jídlo bylo výtečné a moc jsme si ho užili a doufám, že to celé bude fungovat. A myslím, že až se vrátíme do centra, tak si ještě radost uděláme. Podobné podniky to ani poté, co bude možno otevřít, nebudou mít bez turistů vůbec jednoduché…

K tomuhle setu byl napárován Jakub Novák (viz i starší zápisky) a jeho v akátových sudech spontánně kvašený Ryzlink rýnský 2016 (krom restaurace prodává WineGeek). Burgundská láhev a celokorek. Citronová barva, výraznější do zlaté. Čistá, příjemný, již lehce nazrálejší vůně, fajn mix florální linky, malvic, minerality a dotyku akátového medu. Suché, čisté, výraznější kyselina a hodně dobrá délka, lehce krémové, čisté, nic vyloženě složitého ale určitě ne přímočaré a jde si s tím skvěle hrát a výborně se pije. Moc fajn víno. Od Kuby mne ale asi nejvíc baví jeho interpretace burgundských odrůd :-)

Samozřejmě součástí zážitku a špičkového jídla v La Degu je i pozorný personál a několikahodinová večeře v poklidu, což v našem případě znamená také bez dětí. Teď jsme si jídlo sice moc užili, ale do toho probíhalo i krmení potomků, jejich řev, nevhodné poznámky a tak. Navíc chtěly jak melounovou limonádu, tak ochutnat dezertní koblih a hlavně ujídaly hlavní chod v podobě famózního knedlíku plněného hovězími líčky. Jen ten celerový krém nám nechaly komplet, jméno je odradilo :-) Příště musíme logistiku vyřešit lépe!

Komentáře používají Disqus