pátek 7. února 2020

Viermorgenhof a fajn moselské ryzlinky

Dalším z „objevů“ na nedávné ochutnávce Premier Wines & Spirits se stal Dr. Daniel Molitor a jeho Weingut Viermorgenhof (web) z Kinheimu na pravém břehu střední Mosely. Pracují na nějakých 6.5 ha a pěstují Riesling, Rivaner (aka Müller-Thurgau), Pinot Blanc, Pinot Noir a Dornfelder. Jsou členy PIWI International a v rámci experimentu s ekologickým zemědělstvím vysázeli i Cabernet blanc a Sauvignac. Na placatějších polohách se, po případném ručním předsběru, nebojí mechanické sklizně. Ale v tradičních vinicích ve svahu je to samozřejmě ruční práce. Ve sklepě bílá v nerezu a nějakou dobu na kalech, červená spíš v sudech. Zkouší kvasit i spontánně a tak, ale jedou spíš na jistotu. Tedy žádný z mých oblíbených naturalistů, ale vína mne přesto bavila hodně a vinař je moc sympatický chlapík.

Riesling sekt extra brut se třemi gramy dozáže a nedávno odstřelený je čisté, suché, spíše květinové, přímočařejší, výborně pitelné šumivé. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale flašku bych vypil s chutí. 2018 Riesling Kabinett trocken pak víno mladé, sevřenější, ale postupně příjemně ovocné, lehčí, suché, čisté, s bezva kyselinami, vyvážené a tak nějak mile fajn. 2017 Riesling Spätlese trocken výraznější, s fajn citrusovostí a trochou kozího sýra, s parádní výraznou kyselinou, šťavnatý, minerální, delší, parádní pití! 2018 Rosenberg-Terrassen Großes Gewächs Riesling trocken hutnější, květinový (ale teda svádí k tomu jméno i viněta!), suchý, strukturovaný, delší, mladistvý ale již teď s fajn pitelností. Dost povedený kousek.

Sladší sadu reprezentoval 2018 Riesling Classic, kde „klasika“ je přesný popis. Nekomplikovaný, čistý, ovocný, s decentním zbytkovým cukrem, vyvážený, slušně dlouhý, krásně pitelný. Bezva věc. 2016 Riesling *Spätlese* Kinheimer Rosenberg je víno již nazrálejší, krásně voňavé, bylinkově-medovo-citrusové, bezva kyselina a zároveň výraznější zbytkový cukr a sladkost, delší, zábavné, opět parádní výborně udělaná klasika s nízkým alkoholem. Tohle mi sedělo hodně, společně se suchým spätlese určitě nejvíc. Maloobchodka po jednotlivé lahvi nějakých 350 korun.

Komentáře používají Disqus