středa 13. prosince 2017

Archivní Pinot-Chardonnay z Dobré Vinice

dobra-vinice-pinot-chardonnay-2004Před pár dny jsem objednával nějaké bubliny a lahve pro příbuzenstvo na svátky u Domaine R&B a v seznamu dostupných lahví narazil na několik pokladů, u kterých jsem nepředpokládal, že existují ještě někde jinde krom soukromých zásob nadšenců. Sedmičkový ryzlink ze Školního statku (už není, omlouvám se), Ryzlink rýnský 2007 z Château Belá (varianta se 40 gramy zbytkového cukru), nefiltrované (rozuměj kalná varianta) skvělé Chardonnay 2011 od Jaroslava Osičky a především bohatá sbírka starších lahví z Dobré vinice od ročníku 2003, včetně legendárního sauvignonu Oxana 2007 či bílých ročníku 2004. A tak jsem se po letech znovu shledal, a v pracovně a též dočasném skladišti vína to teď zatouchá vlhkým papírem a sklepem, s jedním z pro mne nejdůležitějších vín, jehož poslední láhev z vlastních zásob vypil už před pár lety. Dobrá Vinice Pinot-Chardonnay 2004.

Měl jsem tohohle vína spoustu, hromady kartonů. Bavilo mne i lidi okolo. Mělo sice stylově blíže Burgundsku než „typické“ bílé Moravě, ale možná právě pro to mne oslovovalo. Neberte to, za dvě stovky! Navíc víno skvěle drželo v lahvi. Pil jsem ho nejvíce okolo roku 2009, ale i své poslední lahve, které chutnal v roce 2013, neprojevovaly výraznější známky úpadku. Tolik báječných večerů, posezení ve dvou i s přáteli, opakované umisťování vína degustace slepé i běžné… prostě k němu mám citový vztah :-) Láhev, kterou jsem otevřel v pondělí, měla pod záklopkou na vrchu znatelně olezlý korek, ale šlo jen o „povrchová zranění“ a část v lahvi byla stále v kondici. A to ostatně lze říct i o víně. Tmavá zlatá barva. Výrazná vůně, zralé žluté ovoce, pečené malvice a podzimní sad, trochu medu, krémová máslová linka, mineralita, dřevo. Suché, s poměrně výraznou a dominanci získávající kyselinou, stále ještě něco žlutého ovoce, toastově-karamelová delší dochuť. Takže spokojenost! A tak nějak si říkám, že by ještě pár let vydržet klidně mohlo!

Komentáře používají Disqus