středa 22. listopadu 2017

Mělnický Ryzlink a pavlovická Frankovka

skolni-statek-ryzlink-rynsky-2007Deset let věku mi přišlo jako vhodné období, abych z archivu vylovil víno, které jsem svého času měl opravdu velmi rád. Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr, české víno z mělnické trati Neuberská, původem ze sklepů Školního statku Mělník. Společně s ročníkem 2006, vínem ze sektových klonů ryzlinku a v projevu tvrdším ale neméně zajímavým, šlo o víno, které aktivně utvrzovalo můj pozitivní vztah k produkci z Čech. Pravidelně jsem tenhle ryzlink dával na různé degustace, kde si vedl se ctí i mezi prestižními představiteli odrůdy z vyhlášených světových oblastí. Jaký byl teď? Tmavší barva do zlaté. Poměrně výrazné v aromatice, lipový med a bylinky, dotyk petroleje, veskrze příjemné. Plnější, koncentrované v chuti, s velmi fajn kyselinou ale již uměřenějším, trochu usedlejším projevem, kopíruje vůni, krásně vyvážené, v perfektní kondici, nádherně pitelné. Seriózní víno světových parametrů. Těžko říct, zda při pohledu na vypitou poslední láhev plakat nebo se hystericky smát, když si člověk uvědomí, že tenhle malý poklad stával jen 130 Kč a nenaplnil jsem jím tenkrát sklep po okraj. Musím ale přiznat, že od ročníků 2006 a 2007 jsem vlastně s žádným z ryzlinků ze Školního statku nebyl uchvácen tolik. Opravdu velmi se mi ovšem líbil pozdní sběr 2014 a kabinet 2015, ty bych pil kdykoliv rád znovu. Trochu v plnějším stylu této sedmičky jel pozdní sběr 2015, ten se bude myslím líbit velmi.

Na pondělním Družstvu jsem rozléval sherry Fino Inocente (a těm pár, které oslovilo, podpultově i Amontillado Tio Diego stejného vinařství) a musím přiznat, že přijetí bylo poněkud… rozpačité :-) Tak trochu jsem očekával, že návštěvníci zvyklí od nás pít různá výrazně macerovaná bílá, extra suché kalné bubliny či nesířené divočiny z obskurních odrůd něco jako tradiční fino nerozhodí, ale… co naděláte, dopiju si sám!

7radku-frankovkaCo se setkalo s mnohem lepším přijetím byla Frankovka 2015 (hrozny z Velkých Pavlovic, Stará hora) vinařství 7Řádků (viz starší zápisek). Je to moje oblíbená odrůda a u nás mnohdy poněkud podceňovaná, vnímaná podřadně, takže její úspěch mi náladu vylepšil :-) Na ochutnávce před téměř rokem mne bavila, ale v aktuální kondici mne po pravdě nadchla a decka z jedné nedopité lahve, kterou jsem dorazil včera doma, skvělý dojem jen potvrdila. Tmavá barva, fialový tón. Voňavé, tmavěji čerstvě šťavnatě peckovinové, jemně vánočně kořenité, lehce evokuje dojem slušného Beaujolais. Suché, šťavnaté, ovocné do černých třešní, moc fajn délka, vybalancované, parádně pitelné a zábavné, lehkost ale i důraz. Čerstvost, energie, čistota. Decentně přichlazené třeba k 15°C mizí úplně samo. Chci domů celé lahve! Teda pokud ještě něco seženu…

Komentáře používají Disqus