středa 24. srpna 2016

Weißburgunder, Pannobile a Pink od Judith Beck

Judith-Beck-Weissburgunder-2015V uplynulých týdnech jsem postupně upil pár dalších vín od Judith Beck, o nadšení z Pinot Noir, skvělém svatovavřineckém i výtečném muškátu jsem tu už ostatně psal. A dnes odhrnu pár dalších vín a dám pokoj, slibuju. Tedy do doby, než začnu odpíjet zásoby báječné Blaufränkisch Alte Lagen :-) Prostě o věcech, které mi chutnají a opravdu stylově sedí, se píše tak snadno. Od Judith se mi líbil i „základní“ Weissburgunder 2015. Připraveno je to v 1500l sudu, kvasí spontánně a zraje pět měsíců na kalech. Citronová žlutá barva. Čerstvá vůně, trochu krémová, žluté ovoce, hruška, trochu citrusových tónů. V chuti středně plné, suché, hezky postavené, opět krémovost a ovocnost kopíruje vůni, fajn délka. Nic složitého, ale v teple venku ke grilování (ne k jídlu, ale k tomu procesu, výsledku už se nedočkalo…) paráda. Přiznám se, že mne to bavilo více než bílé Pannobile Weiss 2013 (název sdružení několika vinařství oblasti a zároveň typicky jejich top směsky z místních odrůd a špičkových poloh), taktéž čistý Weissburgunder ale školený 17 měsíců v menším dřevě. Což je víno těžší, koncentrované, krémové, s hodně výrazným vlivem dřeva, medovostí a jasnou lahvovou zralostí. Ale takové… nevím, na mne snad až poněkud utahané, únavné, nepil jsem ho s radostí. Když o tom tak přemýšlím, je to za poslední roky jediné její víno, které mne moc neoslovilo.

judith-beck-pannobile-rouge-2013Jo to červené Pannobile 2013 je jiná hra! Složení 60 % Zweigelt a 40 % Blaufränkisch z tratí Breitenacker, Goldberg a Altenberg, spontání fermentace, zrání 16 měsíců v barrique sudech. Tmavší rudá, výrazná, tónem trochu do fialové. Krásně ovocná, efektní tmavší peckovinová vůně, mineralita, něco dřeva, trochu kořenitosti, lehounce živočišnost. Suché, šťavnaté a trochu tvrdší, s jádrem sladké tmavé peckovinové ovocnosti, jemné třísloviny, delší. Krásně postavené, klasické komplexnější červené, víno s potenciálem na dalších hezkých pár let. Pinot mne bavil možná ještě o kousek víc, ale tohle je paráda.

beck-pink-2015Mimochodem zkusil jsem i Beck Pink 2015, tedy růžové, odrůdově 80 % Blaufränkisch a 20 % St. Laurent, výjimečně u téhle vinařky čistý nerez (ale bio, spontánní fermentace a tak stále platí). Judith Beck má dost usedlé viněty, výjimkou je chobotnice a tahle růžovka, vzhled mne opravdu hodně baví. Je to taková veselá variace na seriál True Detective (Temný případ) :-) Víno má světlou jahodovou barvu. Ve vůni čerstvé, jemně navinule červeně ovocné, lehce jahoda a zahradní ovoce. V chuti suché, s fajn kyselinou, trochu krémovou, jemnější a uhlazené, nekomplikovaně přístupné. Nic velkého, ale tak nějak příjemně v pohodě růžovka. Někdy víc potřeba není. Judith Beck vozí VPV Praha.

Komentáře používají Disqus