čtvrtek 4. srpna 2016

Naturální novinky z Francie u Fajšmekra

Domaine-Clotaire-Michal-Beaujolais-Villages-2014Minulý týden uspořádal dovozce vín a vršovická vinotéka Fajnšmekr ochutnávku novinek v sortimentu, vín z nedávné cesty po Francii. Šlo o jakýsi úvod a průřez různými oblastmi a vinaři, který doplňují samostatné ochutnávky jednotlivých producentů (kupříkladu dnes je to Domaine de la Pinte, tedy vína z Jury, možná je ještě místo). Všechno naturální vína, jak je u nich zvykem. Hezky čtrnáct vzorků v pauze na oběd, určitě bych si vybral v čem pokračovat k jídlu nebo láhev na večer :-)

Jean-Louis-et-Fabienne-Mann-Ortel-2013Začali jsme sérií vín z Alsaska, nejprve Jean-Louis et Fabienne Mann. Ten je u Fajnšmekra už pár let, nově se snaží jet vína co nejsušší, ale zatím trochu bojuje s vyšším alkoholem. Což byl určitě případ Riesling Altengarten 2014, ryzlinku koncentrovaného, s výraznější zralejší vůni, plného, s fajn kyselinou ale zároveň i znatelným teplem alkoholu. Na mne tomu chyběla lehkost a harmonie. Ortel 2013 je viniční směs odrůd Sylvaner, Muscat, Pinot Gris a Gewurztraminer. A to mne tedy baví mnohem více, je to víno suché, poměrně aromatické, trochu krémovosti a zrání na kalech, čisté, s příjemnou kyselinou a jemnější delší dochutí, vyvážené a docela elegantní. Zábavně fajn.

Pierre-Frick-Riesling-Grand-Cru-Steinert-Pur-Vin-2011V Alsasku jsme zůstali s úplnou novinkou v nabídce, slavným vinařstvím Pierre Frick (zmiňoval jsem se třeba tady) a jeho řadou Pur Vin – nesířené, nefiltrované, nějaké ty macerace i u bílých vín a tak. Pierre Frick se nesnaží svést na nějakém aktuálním trendu, s víny nesířenými má zkušenost nejméně 15 let. Sylvaner Pur Vin Bergweingarten 2013 je v barvě a vzhledu takový kalněji cidrovitý. Ve vůni čerstvé, pikantní, energické. V chuti, suché, šťavnaté, kupa kyseliny, říznost, oxidativní štych, bezva pitelnost. Zajímavá věc. Riesling Grand Cru Steinert Pur Vin 2011 má tmavší, naoxidovanou barvu, a i vůně je čerstvě oxidativně jablíčková, pečené jablko, moc pěkná mineralita. Suché, šťavnaté, řízné, zároveň docela koncentrované, zábavné, delší. Hledal bych v tom Ryzlink? Ne, stejně jako předchozí víno prostě nejsem schopen vidět jako Sylván. Ale oboje je to fajn víno, když máte rádi tenhle styl. Gewurtztraminer 2015 Máceration Pur Vin kvasil v kontaktu se slupkami (deset dní). Barva oranžovo-červený západ slunce, výrazná typická (pro macerovaný tramín) vůně, sladší efektní květinovost, pomerančová kůra, ovocný koláč. Suché, výrazné, s dobrou kyselinou a tříslovinami, pěkně strukturované. Ale bohužel záhy najede docela výrazná myšinová linka, která to celé shodí. Veliká škoda.

Domaine-de-la-Pinte-Poulsard-de-l’Ami-Karl-2015A odskok do Jury k Domaine de la Pinte. Srovnání dvou ročníků odrůdy Savagnin, 2009 a 2008, v dolévané (tj. ne pod kvasinkovým závojem) variantě. Devítka je „šardonkoidní“ v projevu, tučnější, s výraznějším vlivem dřeva, dobrou kyselinou, žlutou ovocností, krémovostí. I nějaká ta jurská pikantnost se tam najde. Solidní kousek. Osmička je výrazně nazrálejší, s medovým tónem, ale stále i ovocností, středně plná, s výbornou kyselinou, lehčí než devítka a zároveň o něco pitnější, krásně vyvážená. Velmi pěkná. A následoval (byť u nich by se pilo spíše v opačném pořadí) Poulsard de l’Ami Karl 2015 se světle červenou barvou a neuvěřitelně milou, svěží jemně ovocnou vůní, která mi připomněla malinovou pěnu od babičky. Suché, čisté, lehounké, jemně ovocné, peckoviny, drobné červené ovoce, fajn kyselina, klasické, svěží, parádně pitelné. Zábavné, výtečné „glu glu“ víno. Škoda jen, že na chlastání ve velkém už trochu dražší (620 Kč).

Clos-de-CaveauPokračujeme do údolí Rhôny, konkrétně Vacqueyras, k vinařství Clos de Caveau. Chutnaná vína jsou vždy 60 % Grenache a 40 % Syrah, z bioprodukce a kvašeno spontánně, ale z odlišného terroir a zpracování hroznů. Fruit Sauvage 2014 je z níže položených mladších vinic a bez dřeva (beton). Intenzivní, tmavší ovocné v projevu, trochu naoxidované (konkrétní láhev, otevřená den předtím?), suché, tmavě ovocné, výrazné, silnější, koncentrované, drsnější, s dost tříslovinami, mladé. Slušné pití. Carmin Brillant 2014 jsou starší výsadby, školeno delší dobu v použitých barrique sudech. Sevřenější tmavá ovocnost, výrazné kyseliny a tříslo, svíravé, koncentrované, strukturované, ale potřebuje čas. Carmin Brillant 2012 tmavé ovoce, důrazné, kořenité, oxidace, suché, šťavnaté, výrazné kyseliny, nazrálé (na jen čtyři roky věku docela dost), delší, pěkně postavené fajn víno. Lao Muse 2013 jsou výše položené a starší vinice a snad novější dřevo, komplet všechno víno. Intenzivní, velmi syrově čerstvé ve vůni, ovocné, tmavé i červené ovoce, marmeládový tón, koncentrované. Plné, s parádní kyselinou, delší, tmavě ovocné, uhlazenější, výraznější dřevo, mladičké. Efektní víno.

Domaine-Clotaire-Michal-Beaujolais-Villages-2014-Vignes-CentenairesÚplnou novinkou v nabídce je Domaine Clotaire Michal z Beaujolais, vlastní vinice v St. Etienne la Varenne na hranici s Brouilly. Mladý vystudovaný vinař pracoval 13 let pro různé domény ve Francii (pro vinaře jako Christophe Peyrus z Clos Marie, pět let strávil u mistra apelace Cornas, Thierry Allemanda). Už v té době zkoušel dělat i vlastní víno, v malém v apelaci St. Joseph, ale nakonec se usídlil právě v Beaujolais. Jede bio ve vinici, ve sklepě samozřejmě spontánně, bez filtrace a čiření, jen trocha síření. Ročník 2014 je jeho první, šlapáno nohama a s třapinami (patnáctky ale el bez třapin). Beaujolais Villages 2014 je víno krásně čerstvé, peckovinové, trochu divočejší, šťavnaté s bezva kyselinou, parádní lehkost a pitelnost při dostatečném důrazu, vyvážené, lehce zemité, zábavné. Je to energické, moc fajn víno, k pití teď ale vydrží. Beaujolais Villages 2014 Vignes Centenaires pochází z malé části vinice s více než stoletými keři. Barva je o něco tmavší, vůně čerstvá, podobná běžnému cuvée ale trochu koncentrovanější a sevřenější. Suché, šťavnaté, intenzivní v chuti, krásná koncentrace bez toho aby víno bylo těžké, delší, ovocné. Nutně potřebuje čas v lahvi, tohle bude za pár let fantastické! Gratuluji Fajnšmekru k objevu! A obě vína musím koupit.

Komentáře používají Disqus