úterý 14. dubna 2015

Nesířený Riesling, Malbec z Cahors a jedna Cava

Pierre-Frick-Riesling-2011-Rot-Murlé-Zéro-SulfiteA další odhrnování odpitých lahví :-) Včerejší kousek u mne nabudil příjemné mrazení už uzávěrem. Jak je láhev vína pod korunkou, obvykle to věští tak trochu nekonformní obsah. A jo! Vinařství Pierre Frick (web), Demeter certifikovaný biodynamik hospodařící v Pfaffenheimu po dvanáct generací, už má 15+ ročníků zkušenost s přípravou vín úplně bez přidané síry. Takovým je i Riesling 2011 z polohy Rot Murlé, bio víno s přívlastkem „Zéro Sulfite Ajouté“ a jako bonus také „Non Filtré“, spontánně kvašené a před lahvováním vyzrávané zhruba dva roky.

Tyhle uzávěry u vína vždycky napovídají, že obsah lahve nebude zrovna konformní... :-) #fb

Fotka zveřejněná uživatelem Jan Čeřovský (@belcarnen),


Tmavší barva, až směrem do bronzových tónů. Nazrálé, poměrně efektní oxidativní vůně. Jablko čerstvé i pečené, kouřovost, toast, mineralita, energie… tak trochu evokuje postarší Blanc de Noirs Champagne :-) V chuti suché, šťavnaté, s velmi jemnou perličkou, středně plné, decentně svíravé a až jakoby drobný kontakt se slupkami při fermentaci, dobrá délka a stavba. To víno žije, je zajímavé a vůbec, byť požadavky na „klasický“ ryzlink určitě nesplňuje. Ve sklence se dost měnilo a bavilo mne velmi. A těším se na večer, jak bude vypadat zbytek v lahvi. Cena u vinaře necelých třináct euro.

Clos-Triguedina-Petit-Clos-Malbec-France-2011-CahorsNedávno jsem otevíral láhev z Clos Triguedina, konkrétně jejich Petit Clos Malbec France 2011 z Cahors. O vinařství i víně jsem tu už psal při reportu z degustace, takže spíš připomenutí, že Malbec není jen Argentina. Když už nás zase v pátek čeká další Malbec World Day. Hodně tmavá barva, fialový tón. Tmavě ovocné ve vůni, lesní ovoce, poměrně výrazná živočišná linka, čerstvé. Suché, středně plně, s velmi pěknou kyselinou a tříslovinou, opět něco živočišnosti, velmi dobře pitelné, nic složitého ale dobře provedené a zaujme. Běžná cena u Kupmeto 350 Kč, v rámci narozeninové slevy či ve větším počtu znatelně levněji.

Gran-Rigau-Cava-Chardonnay-Brut-NatureA jedny bubliny. Gran Rigau Cava Chardonnay Brut Nature od vinařství Freixa Rigau (Grup Oliveda). Už v minulosti jsem od nich jedny úplně suché bubliny měl, tyhle jsou ze stejného zdroje ale cenově asi trochu víš, tuším ke třem stovkám. Asi příplatek za populární Chardonnay :-) Bledá barva, intenzívní perlení spíše menších bublinek. Suché, šťavnaté bubliny s výraznou kyselinou, čerstvé, čisté, pitelné, decentně minerální. Se spíše přímočarou bílé ovocnou a lehce květinovou vůní, která se posunuje do trochu serióznějšího projevu s vyšší teplotou. Ale celkově nic zásadního. Když to srovnám s o stovku levnějším OKHRE v regálu hned vedle, sáhl bych podruhé s klidným svědomím spíše po něm.

Komentáře používají Disqus