středa 20. července 2016

Večírek s Chardonnay

Včera se pár vinných nadšenců sešlo u nás doma udělat si pěkný večer s několika lahvemi. Aby to nebyla úplně neřízená chlastačka, tak bylo zvoleno téma Chardonnay s důrazem na Burgundsko a jelo se hezky naslepo. Což vyústilo v zábavnou situaci, kdy si nikdo až do nalití první sklenky nevšiml, že papírově hlavní hvězda večera z Domaine des Comtes Lafon je ve skutečnosti červená burgunda. Víno to bylo krásné a možná se ještě časem zmíním, parametry Chardonnay však poněkud nesplňovalo :-) Závěr večera jsem opět věnoval sherry evangelizaci a ty stále odolávající dorazil trochou japonských destilátů, takže celkově dost vydařená akce. Všechna vína, krom jednoho co se vypilo, jsem si krátce přechutnal už hezky rozdýchaná znovu dnes a rovnou sepsal report (výhoda dovolené, byť je nakonec veskrze pracovní, ale přeci jen v trochu méně svázaném režimu).

Protentokrát jsme vynechali klasické Blanc de Blancs Champagne, na to přijde řada někdy jindy, a roli zaviňovacího šumivého vzorku si střihlo Chardonnay Prestige Brut od Bohemia Sektu. Což není špatné pití, výrazně ovocné a docela důrazné, ale na mne je na bubliny až takové moc plné, zralé a se zbytečně vysokým alkoholem. Domaine Courbet Chardonnay 2011 Côtes du Jura 2011 je víno světlejší, již trochu nazrálé ale stále docela čerstvé, minerální, suché, šťavnaté, s bezva kyselinou. Něco dřeva a jurské pikantnosti. Fajn pití. Jean-Paul & Benoît Droin Chablis 1er Cru Vaillons 2008 má trochu zaprděnější reduktivní vůni, na úvod, postupně nabízí pěkný minerální a citrusový projev, něco kouře, šťavnatost, výraznou kyselinu, dobrou délku a pitelnost. V chuti již trochu zralejší, s lehce toastovou dochutí, fajn víno byť bývalo o něco lepší a už je na sestupu. Domaine Vincent Prunier Saint-Aubin 1er Cru „La Chatenière“ 2005 mělo tmavší, nazlátlou barvu, a i další projev jevil neklamné známky zrání, toastovost, trocha medu. Ovšem stále tam byla fajn citrusová ovocnost a mineralita. V chuti poměrně silné, tučnější ale s dobrou kyselinou, fajn délka. Večer působilo o hodně tepleji a utahaněji než druhý den, kdy jakoby ožilo a bavilo mne mnohem více.

Domaine Labet Chardonnay „La Bardette“ 2013 Côtes du Jura má mladé trochu divočejší aroma, jursky pikantní, s dobře zapracovaným dřevem a trochou těkavky. Suché, plnější, intenzivní, krémovost, tučnost ale s výbornou kyselinou, delší, minerální. Tohle chce čas a bude myslím skvělé. Zde kontrola druhý den neproběhla, vypilo se, k mé velké lítosti. Isabelle et Patrick Monnet Saint-Véran 2010 byl svorně odlit, ve vůni hodně vyzrále medové a bylinkové, v chuti nepochopitelně přezrálé, medové, nasládlé, trochu nahořklé a na bílou burgundu celkově divné. Errazuriz Chardonnay 2015 Estate Series čerstvé, trochu reduktivní, citrusové ovoce a lehká herbálnost. Suché, s dobrou kyselinou a šťavnaté, dotyk dřeva a krémovosti, středně plné, slušně pitelné, fajn víno. Obzvláště v kontextu ceny.

Anna Ghione Tobiòt Piemonte Chardonnay 2014 bylo čerstvé, aromaticky směrem jablko a trochu pecičkové, v chuti suché, čisté, se solidní kyselinou a decentní pecičkovou hořkostí v závěru. Čekal jsem o něco zajímavější víno, tohle bylo dost jednoduché. Dost odskok jinam byl vzorek ze Slovinska, Vipavské doliny, JNK (Boleslav Mervič) Chardonnay 2008. Tmavší barva do zlaté, intenzivní pikantnější vůně, bohatší, koncentrovaná, žluté ovoce, dost výrazná těkavka. Suché, výrazné v chuti, poměrně silné, s bezva kyselinou, minerální, s lehkým tříslem, delší, strukturované, poměrně složité ale velmi zajímavé víno. Tohle je na několik dní. Tipoval jsem nějakou funky Juru, po pravdě. Škoda té snad až příliš výrazné rušivé těkavky, protože jinak je to výborné. Domaine Vincent Charache Pernand Vergelesses „Les Combottes“ 2008 bylo už hodně výrazně nazrálé a za zenitem, navíc s lehounkým korkem, bohužel.

Domaine Labet Chardonnay „Lias“ 2014 Côtes du Jura bylo pro mne vínem večera (v bílých, ten pinot od Lafona nebyl blbej…). Čerstvá, minerální, kouřová vůně, energické, ovocné, citrusy a žluté ovoce, s drahým dřevem, suché, šťavnaté s parádní říznou kyselinou, středně plné, poměrně koncentrované, delší, minerální. Krásná velká „burgunda“, které prospěje další zrání, ale už teď je moc zábavná. Je to směs hroznů z několika vinic (Bardette, Chalasse či Cret) na jílu, 17 měsíců v dolévaných burgundských sudech, celková síra 22 mg/l a volná pod šest. Fakt krása. Domaine Bernand Bonin Bourgogne „Initiales B.B.“ 2010 je už docela nazrálé ve vůni, ale stále s fajn citrusovou a minerální linkou, suché, šťavnaté, bezva kyseliny, dobře zapracované kvalitní dřevo, lehkost při docela důrazném projevu, fajn struktura, na základní Bourgogne dost slušné. Domaine Vaupré Pouilly-Fuissé „Terroir de Solutré“ 2008 bylo už také poněkud za zenitem, medové, trochu hadrovité a jablečně peckově nahořklé, nuda.

Ještě jsme dali kalné Chardonnay 2013 od Jaroslava Osičky, z jedné lahve nejdříve půlku s kaly usazenými na dně lahve a pak druhou s rozmíchanými. Tomuto vínu věnuji samostatný zápisek, protože publikum hodně výrazně rozděluje a zaslouží si to. Každopádně cílem našeho večírku nebylo přijít s nějakým zásadním závěrem o Chardonnay, ale minimálně se krásně potvrdil fakt, že ne každé Burgundsko je vyloženě dobré (a dělat si obrázek na základě proslavených jmen se nevyplatí) a umí zrát a že ani tam menší vinař neznamená jistojistě bezva charakterní víno :-) Chutnat před nákupem! Jo a Lias od Labeta musím zařadit do archivu!

Komentáře používají Disqus