pondělí 18. července 2016

Naturální Bikavér a biodynamická Cava

K mé velké lítosti jsem na letním táboře zůstal jen pár dní a pak se vrátil do víru velkoměsta (no dobře, Prahy). Víno už nemusím chladit v potoce a má správnou teplotu, sklenky mají vhodný tvar a tak. Ale stejně bych byl raději v lese a u potoka. Co naděláte :-) Pro radost jsem včera sáhnul po lahvi z Egeru, z vinice Pajdos, Egri Bikavér Superior 2012 z vinařství Pók Tamás. Frankovka, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir a Kadarka, přes dva roky v dubových sudech. Na úvod typická tufová zatuchlinka, která ovšem dá brzy prostor fajn frankovkovému projevu, tmavší švestkové peckovinové ovocnosti, troše zemitosti, je to mladé, od vůně trochu tvrdšího stylu. V chuti suché, trochu svíravé, středně plné s výraznou kyselinou, šťavnatá tmavší peckovinová ovocnost, docela dlouhé, dobře pitelné, pěkně postavené. Příliš mladé, ale má potenciál dobře zrát, měl jsem si pořídit víc lahví :-)

A když jsme u těch možná příliš brzy otevřených vín… Albet i Noya Petit Albet 2014 Brut. Základní cava od vyhlášeného biodynamického producenta, technické detaily mají na webu. Odrůdově klasika Xarel·lo, Macabeu a Parellada, na kalech nejméně rok a čtvrt. Kaly odstřelují ručně, zde k tomu došlo 6. června 2016 a bývalo by bylo lepší víno nechat ještě dva či tři měsíce usadit. Ale já prostě nemohl odolat a ten projev nakonec byl i tak v pohodě. Citronová žlutá barva, fajn perlení spíše středně velkých bublinek. Čerstvé energické ve vůni, typický květino-ovocný mix a sušené květy, hodně fajn. Suché, čisté, výraznější kyselina ale vyvážené, dobrá délka, příjemné moc dobře udělané, ovocité, čerstvé, výborně pitelné s mírně nasládlým vyrovnávajícím ocáskem (dozáž na 6g/l). Fajn cava „na pití“ s bonusem přírodního vinařství. Těším se na jejich další produkci, koupil jsem komplet průřez sortimentem.

Komentáře používají Disqus