pátek 8. července 2016

Parádní vermut z Jerezu

Včera mi dorazila zásilka sherry a cavy na léto, k objednávce jsem ale přihodil i jednu specialitu, na kterou se už velmi dlouho těšil. Mám rád aromatizovaná fortifikovaná vína, všemožné vermuty a tak, nejen coby nepostradatelnou součást koktejlů, ale vlastně i na pití. Ty opravdu dobré nabízí pestrou paletu vůní a chutí a překvapivou komplexitu, zdaleka to nejsou jen kořenité ulepeniny v podobě některých průmyslových značek. A obecně těmto vínům věštím budoucnost a návrat na výsluní :-) Na vermut se teď vrhnul producent sherry z mých nejoblíbenějších, Emilio Lustau. A myslím, že se jim opravdu povedl. Základem kvality může být i to, že místo fortifikace a ovonění mladého nudného neutrálního vína používají coby základ svého vermutu již vyzrála vína, která měla možnost se s dolihováním srovnat při desetiletém zrání v soleře, jde o mix sladkého Pedro Ximénez a suchého amontillada. Následně ve vínech macerují deset „botanicals“, záležitostí jako koriandr, pomerančová kůra, šalvěj, pelyněk, hořec či andělika. Jednotlivé složky macerují ve víně zvlášť a teprve později ovoněná vína smíchají a nechají společně ještě chvilku zrát.

Emilio Lustau Vermut je uložen v jejich sedmičce lahvi trochu atypického tvaru s elegantní vinětou, hlavní nápisy jsou lakované a vypadá to moc dobře. Lískooříšková barva amontillada s načervenalými odlesky. Na úvod vůně docela výrazně citrusová, pomerančová, postupně se objevují jemnější tóny, koriandr, pikantnější linka, decentní oříškovost, sušené ovoce a na pozadí jakoby i trocha slanosti. V chuti výrazné, sympaticky hořkosladké, citelnější základ kvalitní sherry a zároveň ovocnost připomínající švestku (kde se to tam bere po deseti letech oxidace v sudech, to mi hlava nebere), velmi dlouhá čokoládo-dřevěno-nahořklá dochuť, pomerančová kůra. Výborné, zábavné zajímavé pití. Já bych se prostě aromatizování nebál :-) Pokud máte vermuty rádi a na tenhle narazíte, tak neváhejte!

Komentáře používají Disqus