pátek 18. září 2009

Víno a jídlo - sňatky z rozumu

desiva_rybi_hlava Vybrat k jídlu to správné víno, to je oč tu běží. Takové, které vedle pokrmu nezanikne, ale bude mít možnost se plně projevit. A v ideálním případě, a to už je vyšší dívčí, výsledná kombinace nějak pomůže vylepšit jídlo, víno nebo dokonce oboje. Nevím jak vy, ale já se o ty správné kombinace snažím pravidelně, ovšem nějaké větší úspěchy tedy neslavím. Samozřejmě jsou tu hromady základních „profláklých“ kombinací (všechna ta pečená masa s nějakým pořádným červeným, ryba na másle s Chardonnay a tak), kde máte prakticky zaručeno, že se ty věci navzájem rušit nebudou a nejspíš to celkem příjemně zafunguje, nadšené objevení nějakých nových nuancí vína díky jídlu (či naopak) se ale obvykle nekoná. Dost často dobu bádám, jaké víno bude asi tak ideální. Hledám tipy po internetu a ve svých degustačních poznámkách, projíždím seznam lahví co mám doma, ale nakonec na ideální spojení rezignuji a otevřu to, na co mám zrovna chuť. I kdyby to fungovat nemělo úplně dobře. A docela by mne zajímalo, co doporučíte ke třem pokrmům (jeden i s receptem) vyjmenovaným dále v článku…

znovin_tramin_2007 Začneme jednoduše, s kokosovým kuřecím karí. Kokosové mléko, pálivá karí pasta, kupa zeleniny a kousek osmažených kousků kuřete a k tomu rýže či nudle. První volba na víno šla směrem k polosladkému Tramínu, konkrétně výběru z hroznů ročníku 2007 z trati Frédy od Znovínu. To víno voní pěkně, kořenitě a ovocně do meruněk, ale nijak zásadně výrazně, žádná přestřelená voňavka. Cukr je v chuti docela slušně podepřen kyselinou, je to celé hodně uhlazené a slušně pitelné, nekonflitkní. Takový ten typ vína, kterých jsou tu hromady. Je tam sice cukr, ale chybí tomu ta správná intenzita a něco pod ním, sladkost tak trochu maskuje chybějící další složky pro opravdu zajímavé víno. Tramín nakonec boj s jídlem neprohrává, ale chuť karí se po napití vždy poměrně rychle vrátí, přebije kratší dochuť vína a dominuje. Co by se otevíralo k podobnému jídlu u vás?

sukal_rulandske_modre_05
I druhé jídlo je v podobném stylu, klasické babičkovské kuře (slepice) na paprice. Smetanová papriková omáčka s vývarem, kousky kuřecího masa a k tomu těstoviny či knedlík. A teď co s tím? Spojení je potřeba hledat s tou omáčkou a paprikou, maso a příloha v tomhle kontextu nehrají asi moc velkou roli. Fungovalo by nějaké krémové barikované bílé, ale s ne úplně přestřelenou tropicko-ovocnou aromatikou, třeba dobré Chardonnay z Burgundska? Dočetl jsem se, že fajn spojení by měl být slušný Zinfandel a další trochu nasládlejší hutnější červená. Dlouho jsem bádal, projížděl domácí sortiment a nakonec otevřel víno, na které se prostě už dlouho těšil. O Pinotu Noir 2005 od Sůkala jsem tu už psal (a tentokrát zkoušel dvě různé velikosti sklenic na burgundské). Tato láhev byla pod jiným korkem (krátký plný bez potisku, asi se lahvovalo postupně, pod co zrovna bylo) a víno neuvěřitelně uzavřené, potřebovalo skoro dvě hodiny a z toho část v karafě (nebo docela dlouho nalité ve sklenici a míchání), aby se pořádně rozvonělo. Oproti minulé zkušenosti mi přišel o dost výraznější vliv sudu. Vlastně by mne zajímalo, jestli náhodou nešlo o nějakou další šarži, co zůstala na dřevě odlišnou dobu. Stále moc příjemný domácí pinot, s červeným ovocem a hezkou kyselinou, ve výborné kondici a doporučeníhodný. S jídlem neměl problém, nějak se to nemlátilo, ale vůbec nic zajímavého navíc také nepřineslo.

tarator
A na závěr něco trochu složitějšího. Co takhle okurková polévka? Jak „Tarator“ (všechna tahle jména dávám raději do uvozovek, protože proti tradičním postupům je tam vždy nějaká změna) děláme? Recept je hodně snadný, výsledek výborný. Okurky nahrubo nastrouháme, přidáme čerstvě mletý pepř, česnek rozetřený s mořskou solí, malou hrstičku najemno nakrájeného kopru a podle oka dostatečné množství zakysané smetany. Zakápneme vinným octem (máme doma jeden fajn z Chardonnay) a trochu přisladíme. Necháme pořádně vychladit v lednici a před podáváním posypeme nasekanými vlašskými ořechy a ozdobíme snítkou kopru. Moc dobré to je. A co k tomu pít za víno (pokud se nerozhodnete pro vychlazenou vodku)? Musím říct, že jsem to zatím nějak zvlášť neřešil a pil k tomu prakticky jakékoliv vychlazené bílé, ale nikdy to moc nefungovalo. Nejnovějším pokusem by měla být prachově suchá sherry, ta vypadá nadějně. Co myslíte? Nějaký lepší tip?

Jak snoubíte u vás? Funguje vymyšlené spojení i během konzumace, nebo obvykle „ke sňatku“ nedojde a víno s jídlem se spíše nebaví či rovnou rozejdou každý svou cestou? Co se vám v poslední době povedlo za výbornou kombinaci?

Komentáře používají Disqus