středa 3. prosince 2008

Nevydařená vína, hromadění lahví a Decanter #3

Onehdá (no dobře, včera večer) jsem přemýšlel, zda sem na blog házet poznámky, alespoň ve formě nějakého krátkého seznamu, k vínům, která jsem tak porůznu za nějaké období pil a nestála za samostatný delší text. A stále nevím. U některých, specielně od známějších vinařství a lahví ne úplně levných, by to asi mělo smysl. Prostě varovat. Ale ty poznámky vypadají fakt blbě, popis bývá kratší než název vína a místa původu, navíc mi to přijde k vinařům tak trochu nefér. Neutrální bílé ve vůni a kyselina citronová v chuti. Jablečné slupky, ještě loni ušlo a teď je mrtvé. Supermarketová Makedonie ve vůni i chuti. Přeextrahované průmyslové takyvíno. A tak dále, víc toho k mnoha lahvím nejde vyplodit. Má to smysl? Budete to číst, nebo si mám tyhle sžíravé poznámky nechávat naškrabané v notýsku jen pro sebe? A chcete k těm čtyřem vínům „popsaným“ výše konkrétní jména? :o)

Hromadí se mi doma vína. Ne proto, že by byla příliš mladá k vypití. Ani proto, že bych si je šetřil pro nějakou zvláštní příležitost. I když vlastně… problémem je, že se jedná o kousky, které mám pouze v počtu jedné lahve a rád bych je vypil ve skupině vín jiných, nechce se mi je otevírat samotné. Typickým příkladem je první a druhé víno nějakého bordeauxského château (nedávno mi to ale s jedním hezky vyšlo). Nebo, z místních vinic, Frankovka 2006 od Františka Mádla, kterou tu mám v jakostce, pozdním sběru a pozdním sběru barikovaném. Či tři různé ročníky totožného vína. Prostě bych je tak rád měl otevřené najednou, ale tři frankovky za večer tu opravdu jen tak nedáme, ač jinak je naše spotřeba nadprůměrná. A otevřených lahví s odsátým vzduchem nám tu taky nějak podezřele přibývá. Jiná vína bych zase hrozně rád otevřel s někým konkrétním, o kom vím, že by si ho vyloženě užil, ale nedaří se. Vlastně i tohle je jedním z důvodů, proč doma tak rád pořádám různé malé degustace. To jsou problémy, viďte? :o) Stává se vám to taky? Jak dlouho syslíte vína pro tu či onu příležitost, až zjistíte, že se měla vypít už loni?


Minule jsem sliboval, že u dalšího čísla Decanteru už nechám jeho průzkum jen a jen na Vás. Ale nedá mi to. Mýtus zmizel, na stáncích je další číslo časopisu o víně, nic víc a nic míň. Číslo, které přes dušování osob přímo z časopisu, jak je snadné jej sehnat, zas tak snadné sehnat není. Rozhodně ne na malých městech a vesnicích (tam ale prý „jejich čtenář stejně není“, ovšem jaká že ta cílová skupina vlastně je?). Sehnat ho totiž není sranda ani v městech velkých, při nechtěném testu v centru Prahy jsem uspěl až na třetí pokus (v místě, kde jsem kupoval i první a druhé číslo, po dvou marných pokusech jsem šel už najisto). Co mne zaráží je, že před pár dny navíc přestal fungovat jejich web. Přečtete si tu jen „Webové stránky se pro Vás právě aktualizují“ a to je vše. Divné, ale na konspirační teorii to ještě nestačí :o)

Každopádně když si podívám na redakční test sladkých vín (jež má velkou upoutávku na obálce a zásadní promo v obsahu čísla), najdu v něm pouhých 15 vzorků z celé nabídky našeho trhu – 5x Tokaj a 10x Morava (a z té čtyři Znovíny a třikrát Skoupil), mám z toho všeho takový nějaký divný pocit. Je toho na pět stránek a to ještě jednu zabírá fotka lahve tokajského a krátký text a druhou fotky hodnotitelů. U něčeho, co vypadá jako „téma čísla“ (tak obálka prostě působí), bych čekal výraznější balík informací. Opravdu hodně mne vytáčí hromady překlepů (v tomhle směru je redakční práce opravdu tragédie), jeden z nejzajímavějších článků čísla je zase přeložen tak otrocky, že jsem si ho automaticky v duchu překládal zpět do angličtiny… Možná jsem prostě a jen očekával příliš mnoho, až moc se na ten časopis těšil, doufal v nějakou změnu na domácím trhu. A teď střízlivím a je mi líto, že se vlastně nic moc nezměnilo. Inu co, zajímavého čtení tam je stále dost a za nákup Decanter přes to všechno stojí, ale ten nápis „the world’s best wine magazine” na obálce mi, minimálně při pohledu na odfláknutou „výstupní kontrolu“, rozhodně nesedí. Je mi líto.

Venku prý zuří finanční krize, já se zase vypsal ze svých „potíží“ a jdu věnovat něčemu konstruktivnímu :o) Mějte pěkný den.

Komentáře používají Disqus