pondělí 30. června 2025

Archivní Maidenburg, „ikonické“ Neuburské a dva ryzlinky z Lidlu

Prý se tu málo věnuji Moravě, tak to dneska alespoň trošku napravím. Já Moravu chutnám často, ale dostávám se k reportům nějak pomálu, ostatně jako v poslední době i u jiných vín. Doma navíc otevírám spíš různé oblíbence, o kterých jsem tu už psal. Nebo různé lahve z archivu či zajímavosti, které ani nejsou k dispozici, a nechci vás s nimi pravidelně trápit. Ale právě takovou lahví dnes začnu :-) Reisten Maidenburg Riesling 2007 kabinetní suché z viniční trati Valtická. Ryzlink z tohohle vinařství měl ve své době (a nejen mé vinné bublině) skvělé jméno, popíjel jsem je pravidelně a mnohokrát o nich i psal. Po… změně majetkových poměrů už jsem je moc nechutnal. Viněta tohoto kabinetu mluví o „výjimečném potenciálu pozitivního vývoje v lahvi“, ale je otázkou, zda tím bylo myšleno 18 let (nakolik některá moravská vína jsou v tomto věku stále báječná!) :-) Víno je deklarováno i s deseti gramy cukru jako suché a to díky více než 8 gramům kyselin, alkohol pouhých 10.5 %. Ať hledám ve starých poznámkách jak hledám, a to jsem to víno tenkrát určitě pil, tak nalézám z téhle doby pouze kousky z Classic i Maidenburg řady ročníku 2006 a 2008, sedmičky ne. Každopádně tohle víno, nakolik láhev olezlá ze sklepa, má korek v perfektní kondici. Barva tmavá, matnější zlatá. Hodně nazrálá vůně, lipový čaj s medem, sladší koření, železitost a výrazná stařinka, taková trochu zatuchlá spíž někde na chalupě. Suché, štíhlé, cukr v podstatě neznatelný, přísné a jedoucí na kyselině, medové, docela dlouhé. Mrtvé to není, upřímně si dovedu představit nemálo akcí, kde by asi nepadlo jako první láhev, ale v průběhu večera dost možná zmizelo. Vyloženě radost to ale už nevzbuzuje a spíš zajímavá zkušenost. A teď pojďme na něco, co ještě reálně na trhu je :-)

Zobraz celý článek...

čtvrtek 26. června 2025

Prý extrémní ale výborné bubliny od Loxarel

Drtí mne vedro, nesnáším ho zrovna dobře, a nedaří se mi dopsat žádný pořádný článek :-) Jestli se zítra trochu ochladí, tak doklepnu nějakou Moravu. Dnes alespoň jedny bubliny na osvěžení! Po mnoha letech jsem otevřel A Pèl Ancestral od vinařství Loxarel (web), tentokrát v ročníku 2022. O vinařství i starší variantě tohoto vína už jsem tu psal. Ale jen ve zkratce… Jsme ve Španělsku a konkrétně Penedès, jde o biodynamické hrozny odrůdy Xarel·lo spontánně kvašené ve volně stojící 1000l amfoře společně se slupkami, víno potom dokváší v lahvi. Pét-nat, že jo. Ač to nějak neuvádí, jsem přesvědčen, že před finálním uzavřením odstřelují kaly. Láhev je zavřená klasickým korkem a nad ním je ještě korunkový uzávěr. Je to trochu matoucí :-)

Zobraz celý článek...

úterý 24. června 2025

Fritsch z Wagramu a báječné biodynamické (nejen) veltlíny

Je potřeba hledat záminky k zábavným vinným akcím a tak jsem využil letní slunovrat a narozeninovou grilovačku k tomu, abych s kamarády otevřel pár magnumek. Na některé z připravených nakonec ani nedošlo, k tématu se nejspíš vrátíme už tento víkend :-) Každopádně jednou z těch lahví byl Grüner Veltliner Ried Steinberg 2023 (1.ÖTW Erste Lage) od Weinberghof Fritsch (web, dováží Der Weinschmecker) z Oberstockstallu ve vinařstké oblasti Wagram. Tedy čistý veltlín, školený delší dobu na kalech a čistě v nerezu, ze spíše spodní části jinak strmějšího jihovýchodního svahu u Ruppersthalu, na žule a břidlici pokryté spraší, z ručně sbíraných hroznů z mladších i starých (16-65 let) výsadeb. Je to víno sotva na začátku cesty, tuplem v magnumce a zavřené šroubem, ale už teď skvělé! Světlejší žlutá barva, poměrně efektní trochu pikantnější až kouřovější aromatika, malvice do zelených jablek a hrušek, kořenitá linka, bohatší. Suché, středně plné, šťavnaté, krásně vyvážené, delší. Minerální slaná linka a mokré šutry, malvice a peckoviny, opět ona pikantnost, fajn délka. Tohle je krásné víno se vším všudy!

Zobraz celý článek...

čtvrtek 19. června 2025

Pietro Caciorgna rozkročen z Toskánska k Etně

Aktuální počasí volá po svěžím bílém a bublinách, ale odskok do slunného Toskánska a na svahy sicilské Etny snad také nebude úplně od věci. Novinkou na domácím trhu je totiž vinařství Pietro Caciorgna (web, dováží Víno pro Vás). Rodina původně vinařila v Marche, ale v padesátých letech přesídlila (se sedmi dětmi!) do Casole d’Elsa, tedy v podstatě doprostřed Toskánska, do místa mezi Sienou a San Gimignano. Dnes hospodaří na zhruba 23 hektarech, ovšem na většině pěstují kukuřici, obílí, slunečnice, zeleninu a krmivo pro malé stádo místního skotu. Vinic mají jen 2.3 ha na svahu kopce Osteria delle Macchie, vše výsadba v roce 2001 a pouze odrůdy Sangiovese a vedené v ekologickém režimu. O farmu se stará především Pietro Caciorgna s manželkou Eldou, ale ve víně jim více než konzultuje Pietrův bratr Paolo, poměrně vyhlášený enolog (Altesino, La Serena ale třeba i dohled nad Il Palagio pro Stinga a či Bocelli 1831 Andrea Bocelliho, konzultuje několika desítkám producentů).

Zobraz celý článek...

úterý 17. června 2025

Třikrát povedená Jura

Ve volném čase stále dokončuji přípravy na přednášku na téma Jura, součást páteční tematické degustace několika dovozců. Na degustaci míst zatím dost, na přednášku už pokud vím zbývá jen asi pět, pokud by měl ještě někdo zájem tak si pospěšte :-) Coby tematický doprovod k souboji s prezentací jsem zvolil třeba Château d'Arlay (web, o vinařství jsem psal opakovaně a více třeba zde) Côtes du Jura Blanc Tradition 2018. Lahvováno v lednu 2022 po třech letech v použitých dubových sudech, jde o kombinaci třetiny odrůdy Savagnin a dvou třetin Chardonnay ze starých keřů a bio vedených výsadeb, kvašených již společně. Pro mne je trochu matoucí Tradition v názvu, které je obvykle vyhrazeno sice této odrůdové kombinaci, ale zároveň z nedolévaných (nebo jen částečně / některých) sudů, zatímco toto je kompletně ouillé, dolévané. Láhev burgundská, kovová záklopka a aglomerovaný korek. Ve vůni podzimní ovoce, zralé malvice, pečený citron, lehce oříšková a pikantnější linka. Suché, plné, poměrně intenzivní, zakulacené, žluté ovoce a lehká oříškovost, delší teplejší dochuť jasně upomínající na vysoký alkohol a zároveň se slanou příjemnou linkou. Dost zajímavá věc, které extrémně pomohl čas, první setkání v červnu 2022 bylo trochu zklamání. S tímhle se slajdy tvoří o dost lépe, nakolik by v současném vedru možná bylo lepší sáhnout po crémantu :-)

Zobraz celý článek...

středa 11. června 2025

Vertikála pravokořenného ryzlinku a kalamár

Už je to nějakých dva a půl roku, co jsem se tu rozepisoval o „Der Wurzelechte“ Graacher Domprobst Riesling trocken z Weingut Eifel-Pfeiffer (web), ryzlinku z pravokořenných keřů na jedné ze špičkových moselských tratí. Bylo to hlavně o ročníku 2019 a v článku najdete dostatek detailů k samotnému vínu i vinařství. Minulý týden jsem měl to štěstí dát si další ročníky tohoto vína v moc fajn vertikále – 2023, 2022, 2021, 2020 a nečekaně i 2017. Vína jsou u dovoze CCVino stále dostupná a cenově +/- pár korun za 440 Kč dle ročníku, jen sedmnáctka už je jen na příděl :-)

Zobraz celý článek...

pondělí 9. června 2025

Cisteller – nový přírůstek v Corpinnatu

O víkendu jsem vyrazil na třetí ročník pražského Corpinnat Day, představení produkce tohohle skvělého bublinového sdružení z Penedès. O loňsku jsem se rozepisoval celkem obšírně (a v článku je pár dost zajímavých čísel) a totéž platí o samotném sdružení. Poctivě jsem si projel všechny vzorky, z 15 současných členů sdružení bylo alespoň jedním vínem zastoupeno 11 z nich (chyběla Júlia Bernet, Descregut, Viader a Mas de la Basserola) a podstatná část nabízela spíš hezký průřez sortimentem. Určitě k tomu ještě něco napíšu, každopádně dneska bych se rád zmínil o vinařství Cisteller. Jeho přijetí do sdružení mne trochu překvapilo, vinařství v podstatě teprve s bublinami začíná, nemůže nabídnout starší kousky – jak se na Corpinnat sluší (a je v pravidlech) – a jde spíše o producenta tichých vín co připravil sotva pár ročníků. Ale teda očekávat od nich jde skvělé věci a mají za sebou rodinný podnik co můžete znát asi spíš – Castell Sant Antoni. Ten produkuje i u nás dost populární cavu Jazz Nature (po skle je má jako základní bubliny třeba moje milovaná restaurace El Camino) nebo parádní Torre de l’Homenatge.

Zobraz celý článek...

pátek 6. června 2025

Jurská pozvánka s lahví Chardonnay

Už za 14 dní budu zase povídat nějaká moudra o víně (teda já tím trápím přátele furt, ale tohle je s větším publikem…), tentokrát na téma Jura. Akce je ve stejném konceptu jako před pár měsíci Beaujolais – vína od několika různých dovozců na jednom místě + tematická přednáška. Protentokrát jsem se jí opět ujal já, specialista na podceňované a/nebo lehce obskurní regiony ;-) Každopádně součástí prezentace bude i několik vzorků reprezentujících různé styly/kategorie jurských vín a dostatek informací k tomu, abyste si dále mohli rozšiřovat obzory na volné degustaci. Místa ještě jsou, dorazte!

Zobraz celý článek...

úterý 3. června 2025

Velká vína od Nikolaihof

Na nedávno proběhlém festivalu Praha pije víno byla spousta výborných vín, ale v mém „Top 5“ by se nejspíš našla hned dvě od jediného vinařství. Bohužel šlo také o jedna z možná nejdražších vín na festivalu, ale… to je život :-) Hromada dalších parádních věcí byla naopak cenově bezproblémově dostupná, takže děti hlady nezahynou. Přesto bych se chtěl dnes krátce věnovat mému favoritovi, krom oněch top kousků s obecně extrémně kvalitní sadou představených vín, kterým je protentokrát vinařství Nikolaihof (web, dováží Veltlín). Legendární producent z obce Mautern ve Wachau, s 22 hektary na obou březích Dunaje, jedno z nejstarších rakouských vinařství dodnes pracují se sklepy ze 4. století. Od roku 1894 v rukou rodiny Saahs, přes půl století v biodynamice a první takto certifikované. Jak je jejich dobrým zvykem, tak neprezentovali jen čerstvé mlaďochy, ale předvedli i to v čem jsou za mne nejsilnější… charakterní dlouho ve velkých dubových sudech (2 až 12 tisíc litrů) školená bílá s potenciálem mnoha delších let zrání v lahvi.

Zobraz celý článek...

čtvrtek 29. května 2025

Dr. Kauer, Dr. Wehrheim a ryzlinková kůra

Za poslední dva týdny jsem nashromáždil kvanta degustačních poznámek z větších akcí, už tak nějak tuším co z toho zpracuji, pár objevů jsem zase jednou učinil :-) V mezičase alespoň něco málo z lahví doma. Otevřel jsem třeba Weingut Dr. Kauer (web, nákup u Vinonauta) Riesling Wolfstanz 2023, tedy suchý rýňák z německé oblasti Mittelrhein. O vínech od oblíbeného profesor ekologického vinohradnictví na univerzitě v Geisenheimu už jsem tu psal několikrát. Čtyři hektary na strmých svazích v okolí Bacharachu (Wolfshöhle, Kloster Fürstental) a přilehlých obcí Oberdiebach (Fürstenberg) a Oberwesel (Oelsberg), precizní minerální vína v lahvích, dnes tvořená již i rukou mladé Anne Kauer. Tohle vesnické víno je v podstatě suchý kabinet z Bacharacher Wolfshöhle, trati dost strmé a dominantně břidlicové. Vinařství pro suchá vína opouští značení dle přívlastků a budou primárně dle místa původu. Láhev pistole pod šroubem. Fresh, energická vůně co není úplně o ovoci – nakolik tam třeba citrusy do grepu a trochu peckovin samozřejmě najdete – ale spíše tak nějak kamenitá, vlhký šutr, trochu mořské a slané, kořenitá linka. V chuti suché, lehčí, s výraznější kyselinou a přísnější, zase celkem kamenité, grepová kůra, dobrá dochuť. Je tam určitě pár gramů cukru, ale vysoká kyselina ho solidně smázne. Za mne dost ortodoxní záležitost pro milovníky stylu, mne to baví velmi ale zdaleka nesedne každému :-)

Zobraz celý článek...