úterý 30. srpna 2022

Dvě šumivá vína ze Sussexu

Postupně jsem se propil degustačními sety několika moravských a slovenských vinařství (Dog in Dock, Mühlberger, Jurečka, Vilavin, Zlatý roh…) a nějak se z toho snažím zpracovat výstupy na blog. Snad se mnou budou mít ještě trpělivost, když se dneska budu věnovat… anglickým bublinám :-) Mám je rád a velkou budoucnost jsem jim věštil už více než před dekádou, měl jsem tu zápisky ze srovnávacích degustací i o jednotlivých lahvích. Mezi značky nejznámější a nejslavnější určitě patří Nyetimber (web) ze Sussexu, nově dokonce mají pro své bubliny apelaci (PDO Sussex Sparkling Wine, psal jsem). Jejich portfolio se postupně proměnilo a dnes už evokuje klasické šampaňské domy – přes vstupní suché neročníkové („víceročníkové“, zní to lépe a spousta vinařství na tom teď trvá) bílé a růžové a demi-sec (nějak se teď vrací) k ročníkovému dlouho na kalech vyzrávanému Blanc de Blancs, specifickému vínu z jediné vinice Tillington a také prestižním cuvée opět v bílé a růžové a naceněných na úrovní špiček z Champagne. Já otevřel vlajkovou loď v podobě základu Classic Cuvee Brut (dříve bývalo ročníkové, poslední byl 2010). Podobně jako jiní kvalitní producenti uvádějí na lahvi kód, díky kterému si můžete o své lahvi zjistit spoustu detailů, aniž by „mátli“ běžného zákazníka několika různými datumy a dalšími technikáliemi přímo na vinětě.

Moje láhev se skládala z odrůd 60 % Chardonnay, 27 % Pinot Noir a 13 % Pinot Meunier. Ročníkově pak tvořil základ 2017 s 67 %, dále pak 2015 s 8 %, 2014 se 7 % a 2013 celých 18 %. Do lahve na druhotnou šlo 12.04.2018, kaly setřeseny 05.03.2021 a odstřel proběhl 11.08.2021 s dozážováním na 10 g/l. Kyselinami znatelně hodně přes osm. Víno jsem otevřel po dalším roce ležení, takže už mělo prostor si hezky sednout. Je to… tak nějak klasika, styl „větší šampaňský barák“ ale veskrze nadprůměrný. Lehce nazlátlá výraznější barva a pěkné vytrvalé perlení spíš menších bublinek. Kombinace pečeného jablka a citrusů, kouřovost a toastovost, minerální linka a decentní dotyk medu. A to všechno znovu ve spíše suše působící vyvážené chuti, dozáž je tam umně skryta, šťavnaté, vyvážené, jemnější a poměrně elegantní. Fakt moc pěkné bubliny.

A v Sussexu ještě zůstaneme u Bolney Estate (web) Classic Cuvée Brut, hlavního vína od jednoho z původních a tradičních tamních producentů s padesátiletou historií a třemi generacemi vinařů, dost specializovaného na Pinot Noir a to i v tiché podobě. I tahle jejich neročníkovka, detaily o složení ovšem neuvádějí, je postavena právě na Pinot Noir s menší částí Chardonnay a Meunier. Na kalech v lahvi zůstává zhruba dva roky. Tmavší barva, bronzové odlesky, pěkné vytrvalé perlení. Výraznější, navinulejší aromatika, jablko a podzimní sad, k tomu sladká brioška. Suché, pocitově trochu plnější a také lehce znatelnější dozáž, dotyk sladkosti, podzimní malvice, minerální linka, hezká stavba a dobrá délka. Tradiční, velmi slušné bubliny. Ale přiznám se, že ten Nyetimber mne nakonec asi bavil víc.

Komentáře používají Disqus