úterý 9. srpna 2022

4x bubliny od Bortolin Alessandro

Dostal se mi do rukou degustační set čtyř různých bublin od Azienda Agricola Bortolin Alessandro (web). Jsme v rodinném podniku sídlícím v Santo Stefano na okraji Valdobbiadene a řeč tak bude o proseccu, ze srdce jeho produkce a tamních dost efektních strmých svahů obdělávaných povětšinou čistě ručně. Takže žádné industriální prosecco z planin :-) Mají 11 ha, ze kterých připravují několik různých šumivek (včetně nejslavnější polohy Cartizze) a trochu tichého. A také tradiční stáčenky, dnes už víc než do demižonů a kanystrů spíš do velkých bag-in-boxů. Upřímně tohle se teď vrátí, pro běžná vína, ze hned několika různých důvodů. Cena bude hrát velkou roli, stejně jako praktičnost a ostatně i ekologie, sklo má velké nároky. V bagu se stále více objevují i natur vína, od čím dál známějších jmen a v nabídce prestižních prodejců. Ale to je zase jiné téma, zpět k bublinám, jejichž tlak přeci jen láhev vyžaduje :-)

Ochutnal jsem „klasiku“ v podobě Prosecco Superiore Valdobbiadene ve variantě Extra Dry i „trendy“ Brut téhož. Pak Millesimato, které bylo rovnou Dry. A také, abych si srovnal karmu a svět byl zas v rovnováze, naopak úplně suché kalné Col Fondo. Extra Dry je čistá Glera, jen nerez, cukr nějakých 16 g/l. Citronová žlutá, pěkné perlení. Čisté a hlavně ovocné ve vůni, jablko a hruška a troška broskví a k tomu florální linka. Nasládlé v chuti ale s dobrou kyselinou, osvěžující, ovocné, cistě udělané, typické. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale klasické solidní prosecco. Varianta Brut je taktéž čistá Glera a cukr je tentokrát jen 5 g/l, ale nejde jen o rozdíl v dozáži, jde o jinou vinici a starší keře. Světlejší barva, pěkné vytrvalé perlení. Ve vůni trochu diskrétnější ovocnost a více broskvová, opět s fajn květinovou linkou. Suché, čisté, vyvážené a výborně pitelné, broskvovo-citrusové, s minerální linkou. Strukturovanější, určitě zajímavější a pro mne „užitečnější“ víno.

Millesimato 2021 Dry jsou opět jiné vinice, top polohy a staré keře, přes šedesát let. Cukr je tu nemalých 20 g/l. Světlé v barvě, výraznější perlení menších bublinek. Čerstvé, svěží, zábavné ve vůni. Hlavně malvice, něco broskví a citrusu, lehce pecičkový dojem a květiny. Čerstvé a živé v chuti, nasládlé ale kyselina si s tím hraje pěkně a působí to vyváženě a vlastně mne nasládlost neruší, zralé sladší malvice, broskev, pěkná stavba, lehce mandlová nahořklost v dochuti. Ač osobně mi víc sedí Brut, tak tohle je rozhodně lepší než varianta Extra Dry a asi osloví hodně lidí. Povedené.

Fonduel je zatříděno jako Prosecco DOC Treviso a coby frizzante znovurozkvašené v lahvi. Opět čistá Glera a znovu ze spíše starých výsadeb a jiných poloh než předchozí vína, po prokvašení a pár měsících v nerezu jde do lahví na druhotnou a prodáváno je i s kaly pod korunkovým uzávěrem. Zbytkový cukr bude prakticky nulový. Poměrně intenzivně zapění při nalévání a i perlení je pěkné a vytrvalé, barva trochu zelenkavá a opalizující. Lehce funky, zelené jablko, trochu kvasnice, trochu toastové, něco citrusů. Úplně suché, výraznější kyselina ale i krémová linka a sladkost ovoce, mírně nahořklý závěr, výborná pitelnost. Zábavná „letní“ věc.

Vinařství Bortolin Alessandro začalo dovážet do ČR Víno pro Vás, v moři Mionetta a dalších značek se každý další menší rukodělný producent cení. U tohohle mne vlastně jen mrzí, že to není (tuplem, když už dělají i Col Fondo) v nějakém bio režimu, těm vínům by rozhodně slušelo a přidalo další důvod proč zvolit právě tyhle.

Komentáře používají Disqus