pátek 17. června 2022

Anglická apelace, vesmírná réva a Isole & Olena

merret_brutOpakovaně jsem se tu zmiňoval o šumivých vínech z Anglie (a potažmo Walesu), mám pro ně docela slabost. Psal jsem tu o různých novinkách, vinařstvích i jednotlivých lahvích. Anglická šumivka se za poslední dvě dekády posunula ze zajímavosti do vína, které je třeba bát vážně. Výsadby stoupají, ostatně do nich investují i prestižní producenti ze Champagne a rovnou si tak pojišťují svou pozici, a to docela rychle. A společně s nimi i velikost produkce. Ve srovnání s Champagne je stále „zanedbatelná“, ale už to fakt není jen rarita a do sklepů jde aktuálně každý rok na zrání i přes patnáct milionů lahví (ovšem počasí je tam přeci jen trochu nevyzpytatelné a čísla dramaticky lítají) a do konce dekády to nejspíš bude výrazně přes dvacet! V dobrém ročníku teď anglické bubliny atakují čísla určitě známější italské Franciacorty. Vlastně to píšu hlavně kvůli další zajímavosti ve vývoji. Anglické bubliny totiž nově mají první apelaci! Výrobci jako Nyetimber, Ridgeview či Bolney budou moct uvádět PDO Sussex Sparkling Wine a ještě o trochu více tak dát najevo svá specifika a unikátnost. Předpokládám, že vinaři třeba z Kentu a dalších oblastí se nenechají zahanbit :-) Však svoji apelaci má i sýr Stilton nebo Cornish clotted cream! Ano, i v podstatě škraloup (kdo ho v dětství nenáviděl na kakau?) má apelaci! Každopádně bubliny ze Sussexu musí být připraveny tradiční metodou, z povolených odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier s tím, že použít jde i Arbanne, Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier a Pinot Noir Précoce). Povinnost je alkohol alespoň 11 % a nejméně 6 g/l kyselin.

V rámci programu Mission Wise, který experimentuje s mikrogravitací ve snaze zlepšit zemědělství na Zemi, putovala do vesmíru i réva. Hezky rok si v poklidu rostla v beztíži na ISS a poté se vrátila do svého přirozeného prostředí, kde nyní prý projevuje zvýšenou odolnost proti padlí a fyloxeře! Výzkumníci také v „kosmické révě“ zaznamenali změnu v obsahu polyfenolů, v rychlosti růstu a ve v četnosti výskytu bakterií a hub. Upřímně mi to přijde jako trošku… příliš předčasný a až příliš nadšený závěr, ale třeba jsem jen rozený pesimista (realista!). Na druhou stranu by bylo opravdu skvělé, kdybychom místo speciálně šlechtěných rezistentních hybridů mohli prostě poslat Pinot Noir a Riesling na výlet do vesmíru a vrátit ho jako odolnější! A nebo teda zjistit, co se v révě změnilo, a pak nějak zajistit i bez nákladných cest, spíš :-)

Tohle už není úplná novinka, ale ještě jsem se nezmiňoval. EPI Group, francouzská investiční společnost zaměřující se na luxusní zboží, získala do svého portfolia další zásadní jméno. Jejich řady rozšíří špičkový slavný producent z Chianti Classico, Isole & Olena. Současný majitel o prodeji už nějakou dobu přemýšlel a po náročném dvouapůlletém vyjednávání nakonec s prodejem EPI souhlasil. Přesvědčilo ho prý mimo jiné to, jak se zachovali u své předchozí akvizice, legendárního vinařství Biondi Santi. Tam tenkrát nepanovalo velké nadšení, že by zrovna tohle jméno mělo patřit frantíkům…

Komentáře používají Disqus