čtvrtek 16. června 2022

Katja a Jens Bäder a nejen výborný Riesling

Přibližně před rokem jsem tu psal něco málo o zajímavém rodinném bio vinařství Bäder (web) z Wendelsheimu v Rheinhessen. Včera jsem měl poprvé možnost potkat se přímo se sympatickými vinaři. Na pozvání dovozce justWINE dorazili Katja a Jens do Prahy představit svou aktuální nabídku. Byli tu poprvé a původní plán byl přijet o den dříve a obhlédnout si město, ale práce si řekla jinak a místo krás Prahy shlížel Jens na vinice z traktoru. Údaje v předchozím zápisku jsou správně, snad jen se jim podařilo získat další vinici a také něco dosadit, takže dnes už mají hektarů dvanáct. Bavili jsme se o vývoji klimatu a sklizních v srpnu místo alespoň v září, o uzávěrech na vína (špičkový celokorek nebo kvalitní šroubový, všechno mezi tím podle nich nedává příliš smysl a i přes každoroční Jensovo lobování za více korků i u bílých vín jsou teď především pod šrouby a nijak jim to neškodí), německých pravidlech pro značení šumivých vín a spoustě dalších zábavných témat. Z usměvavých vinařů sršela dobrá nálada a tak nějak… spokojenost. A samozřejmě se přenesla i na vína :-)

Začali jsme lahví perlt!, což je základní frizzante určené na „jen tak“ letní pití a klidně do koktejlů, postaveno na odrůdě Riesling a asi deset procent tvoří rezistent Cabernet Blanc. Čistě v nerezu a ročník, ač neuveden, 2021. Květinovo-citrusové, čerstvé, trochu krémové a lehce toastové, s fajn kyselinou ale i dotykem cukru, v chuti opět citrus a přímočařejší květinkovost. Nekomplikovaně fajn. La Méthode Rurale Sekt 2017 je přeci jen znatelně dál, jde o čistý Riesling a v podstatě pét nat s degorzáží, tedy primární fermentaci dokončenou v lahvi. Následně nějaké to ležení na kalech, poté odstřeleno a ponecháno bez dozáže. Tohle leželo dost dlouho, odstřel proběhl před čtyřmi měsíci, dělají to postupně jak jde víno na trh. Ale obecně je ho dost málo (2000 lahví zhruba, někdy mnohem méně) a většinou odstřelení proběhnou relativně blízko sebe. Tmavší žlutá barva, pěkné perlení. Voňavější, florální a směrem do malvic, jablko. Suché, čisté, krémové, s lehkou pecičkovou nahořklostí v závěrů, florálnější, příjemné, na pet nat poměrně seriózní projev. Fajn kousek.

Ale teď už tichá. Graburgunder 2021 je ze směsi vinic a podloží od vulkanických a kamenitých po jílovité. Čerstvé, živé, voňavé, s trochu sladší lehce exotickou ovocností až do tropika. V chuti s fajn kyselinou ale zároveň troškou zbytkového cukru, opět příjemná ovocnost, lehce zakulacené, univerzálně přístupné. Přímočaře fajn ale moc dobře připravené, tohle bude hitovka. Ač já bych teda samozřejmě raději pil jejich základní Riesling 2021. Z vinic na červeném porfyru, aktuálně jemnější ale moc příjemně voňavé směrem citrusy, dotyk meruňky a herbální linka, mineralita. Spíše suché ale trochu cukru tam je, čisté, vyvážené s fajn kyselinou, přístupné již nyní, s dobrou délkou. V dobrém slova smyslu líbivý fajn Riesling, u kterého bych se nebál pár let zrání.

Čekala nás také malá vertikála Riesling La Roche, jejich prestižní polohy na červeném pískovci. Výsadby jsou teprve z roku 2004 a poprvé víno připravili v roce 2007. Obvykle jde o směs dvou různě vyzrálých sběrů, kvašeno samozřejmě spontánně a vyzráváno na jemných kalech v nerezu nejméně do léta dalšího roku nebo i déle. Aktuálně nabízí ročník 2020, ale na ochutnávku přivezli trochu starší. La Roche Riesling 2012 má zlatavou barvu a ač je jich viditelně nazrálý, stále ve vůni nabízí dostatek čerstvosti a svěžesti. Stále něco citrusů a také malvic, mineralita, med a bylinky, vrstevnatější poměrně komplexní projev. V chuti fajn kyselina a decentně cukr, uhlazenější, s časem ve skle se krásně otevíralo do pikantnější, svěžejších minerálních projevů. Vyvážený, seriózní kousek. Ročník 2015 na úvod pikantnější, divočejší a až lehce těkavý, ale docela rychle odvanulo. Zrale sladce ovocné, vyzrále peckovinové, medové. V chuti pocitově mohutnější než by napovídalo 13 % alkoholu, opulentnější, se sladkým ovocem a dobrou délkou. Medové, s časem kyselina jakoby pookřála ale přeci jen spíš kulatější styl. Ročník 2017 byl oproti tomu čerstvější, minerálnější, pikantnější, k ovocnosti trochu kouřový. Voňavý, středně plný, s moc fajn kyselinou a balancem, veselejší a hravější aniž by ztrácel na vrstevnatosti. Moc fajn věc.

Riesling Kalkfels 2020 je úplně první ročník tohoto vína, z polohy „15 minut na traktoru od vinařství“, nově získané vinice na trati Alzeyer Rotenfels, navíc i s 25+ let starými keři Rieslingu a také Grauburgunderu. Jde o svah orientovaný spíše na západ a navíc na vápenci, který jim v podložích zatím chyběl. Víno je herbálně-citrusové, limetka, minerální, s výbornou kyselinou, strukturované a moc dobře postavené, šťavnaté, zrale peckovinově ovocné, delší… Krásný, seriózní, mladý Riesling. Upřímně mne to oslovuje asi víc než La Roche a věštím tomu velkou budoucnost. Tuplem když šlo opravdu o první ročník a zatím jen tisíc lahví a poloze se teprve začínají plně věnovat.

A na závěr červené, Heiligenpfad 2018 je odrůda Frühburgunder aka Pinot Noir Précoce či u nás Jakubské, tedy znatelně dříve dozrávající mutace Pinotu Noir. Z vulkanických půd, na bazaltandezitu. Fermentace spontánní a čtyři týdny macerace v otevřených kádích, poté školeno v mixu nových a použitých barrique sudů různých původů (francouzské, německé a rakouské). Lehce tmavší rubínová barva. Voňavější zraleji červeně peckovinově ovocné a lehce směrem do tmavších plodů, zřetelně dřevo do čokolády, lehce kmínová kořenitost a divokost, otevřenější s balzamikovou linkou. Suché, čisté, poměrně intenzivní, lehce svíravé, fajn jemnější třísloviny a dobrá délka. Solidní pinot.

Komentáře používají Disqus