úterý 17. března 2020

Žufánek, LVMH i Pernord Ricard dezinfikují…

Dějí se zajímavé věci. Celá ČR šije roušky. Taky mám domácí výroby. Zítra začneme vyrábět plicní ventilátory, jak znám domácí kutily. A pak je tu samozřejmě těžce nedostatková dezinfekce na ruce. Když se Žufánek na Facebooku zmínil, že má doma materiál na výrobu stovek litrů dezinfekčního gelu dle základní receptury WHO, a že ho asi pojmenuje OMD – Oh My Disinfection (ve stylu jeho oblíbeného ginu) a aromatizuje pelyňkem, málem mu lidé utrhali ruce. Pak musel vysvětlovat, že si gel pro osobní potřebu samo vyrobí, ale jinak by byl kvůli použitému kolkovanému potravinářskému lihu děsně drahý a ke všemu něco takového vůbec nemůže prodávat, protože na komerční výrobu podobných věcí nemají licenci. Já se zatím dezinfikuji alespoň vnitřně jeho výbornou rynglovicí, to se neomrzí! Každopádně Žufánek v tomhle nápadu zdaleka není sám, pár firem přesměrovalo výrobní kapacity ve větším…

Skupina LVMH, pod kterou spadá mé oblíbené Champagne Krug a hromada dalších značek jako Moët & Chandon, Veuve Clicquot či Château d’Yquem a z destilátů třeba Hennessy, Ardbeg, Glenmorangie či Belvedere, je samozřejmě především výrobcem luxusního zboží všeho druhu. Třeba parfémů. Jejich továrny, které jinak tvoří parfémy Givenchy, Guerlain či Christian Dior, přesměrují výrobu na hydroalkoholové dezinfekční gely pro francouzské nemocnice. Ty sice ještě zásoby mají, ale v současné situace není úplně jasné, jak dlouho.

Finská státem vlastněná společnost Altia, která importuje, vyrábí a prodává alkohol, taktéž převádí výrobu na alkohol pro dezinfekční gely. V továrně na vodku Koskenkorva prý denně zvládnout dodat neutrální alkohol pro až 200 tisíc půllitrových lahví. Ve Švédsku se zase zapojil Pernod Ricard s Absolut vodkou, o ni budou prioritně ze svého závodu dodávat alkohol pro výrobu dezinfekce. Méně vodky a více dezinfekce na trhu je podle mne pozitivní zpráva :-)

Komentáře používají Disqus