pátek 5. března 2010

Výsledky ankety „Víno a čokoláda?“

coko_porto V minulé anketě jsem se ptal na docela jednoduchou věc – jak to cítíte v kombinování čokolády a vína. Jasně, šlo o obrovské zjednodušení, vůbec jsem nerozlišoval přeslazené mléčné čokolády a pořádnou s nejméně sedmdesáti procenty kakaa, v zadání se nemluvilo o možnosti čokolády plněné a podobně, navíc jsem vám předvybral několik variant dle svého vkusu a mohl výsledky dost ovlivnit (na téma „výzkum veřejného mínění“ doporučuji mou oblíbenou scénu ze seriálu Jistě, pane premiére). I přesto snad výsledky nějakou drobnou hodnotu mají. Z 92 hlasujících jich 36 (39%) zvolilo jako ideální kombinaci portské či jiné fortifikované víno. Jsem mezi nimi, v široké škále dolihovaných vín lze nalézt kousky, které se skvěle spojí s prakticky jakoukoliv variantou čokolády, dokážou doprovodit i zmrzliny a vůbec je to skvělé a u nás poněkud opomíjené pití. Na druhém místě se umístila možnost kombinací se šťavnatými plnými červenými, volilo je 29 (31%) z vás. Kupa barikovaných červených vůni i chuť po čokoládě vykazuje, tak proč ne? A pro tuto anketu mne navíc nakopla úžasná kombinace čokolády a čerstvého, ze sudu stočeného, Châteauneuf-du-Pape 2009. Fungovalo to přímo magicky! Zbylé výsledky dále v článku.

Třetí místo s čtrnácti hlasy obsadilo tvrzení, že kombinovat čokoládu a víno nemá smysl. Naprosto legitimní názor, oboje bývá skvělé i samostatně :o) Nějakou úplně jinou kombinaci (pochlubte se!) by volilo devět z vás, čtyřem pak přijde možné čoko spojit s prakticky jakýmkoliv sladkým vínem.

anketa_vino_coko
V další anketě se podíváme na zub „voňavkám“, aromatickým odrůdám. Jejich definice není nic ustáleného a je spíše volná, hodně jsem přemýšlel o zařazení třeba Sauvignonu, který na Moravě dost často ukázková „voňavka“ bývá, ale nakonec jako možnosti přidal spíše ty nejprofláklejší, a u nás často pěstované, odrůdy. Těším se na výsledky...

Komentáře používají Disqus