středa 16. ledna 2008

Což takhle dát si špenát…

Před nedávnem dorazil na chvíli zpět do republiky kamarád žijící v Japonsku. Moc věcí mu tam nechybí, ale některé „drobnosti“ postrádá hodně silně. Patří mezi ně například hořčice a hlavně špenát, na který si tady dříve nevzpomněl tak často, ale nyní jej konzumuje s vyloženě abstinenčními příznaky celou dobu pobytu v rodné vlasti. Když dorazil na návštěvu, dostal kompletní špenátové menu. Recepty pro vás sepsala přítelkyně, já doplním jen drobné komentáře.

Špenátový salát
Smíchejte listy čerstvého špenátu (očištěné balené listy prodává např. síť Albert), nivy nebo jiného sýra s modrou plísní a vlašské ořechy. Někteří ochucují vinným octem, já nemusím, mně to takhle stačí. (bez octa to není ono, hodně salát oživí; já to místo vinného zastříkl Vinaigre de Cidre Aromatisé au Miel d’Alsace et aux Noix, tedy octem jablečným lehce ochuceným medem a vlašskými ořechy… a je to báječné!)

Špenátový krém s lososem
V osoleném menším množství vody uvařte kus lososího masa (např. jednu podkovu). Uvařenou rybu vyndejte z vody a vyberte kosti. Mezitím nechte v horké vodě rozpustit mražený špenát (v tomhle případě výjimečně preferuji pyré před celými listy – lépe se to pak jí). Vykostěné a kůže zbavené maso vraťte do polévky, krájet netřeba, uvařené se rozpadne samo. Přilijte smetanu (tak asi stejné množství jako vody) a případně přidejte kostku zeleninového bujonu a hrstičku rozmačkané nivy (zvláště je-li polévka málo slaná).

Linguine caprino e spinaci
Na kozí máslo dejte listový špenát čerstvý nebo mražený a osolte. Když je špenát skoro hotový (netrvá to dlouho), přidejte pokrájený sýr „Král sýrů kozí“ a nechte rozpustit. Před podáváním promíchejte s linguine nebo špagetami. (aneb snadno dostupná varianta výborného jídla, čím zajímavější kozí sýr ale seženete, tím lepší jídlo; skvělé a o něco rozšířenější tohle připravují v Ambiente – PastaCaffé Lamborghini)

Jehněčí se špenátem
Jehněčí maso pokrájené na kostky naložte alespoň na hodinu se směsi oleje, drceného česneku, soli, rozmarýnu a případně pepře. Maso opečte na rozpálené grilovací pánvi. Jehněčí maso je samo o sobě docela tučné, takže není potřeba dávat ho na omastek. Pod špenát osmažte krátce menší cibulku nakrájenou nadrobno. Špenát poduste, osolte, přidejte drcený česnek a muškátový květ nebo oříšek. Podlijte trošku smetanou a vmíchejte jíšku (hotová od Vitany poslouží dostatečně dobře). Podáváme s bramborovým knedlíkem, kroketami nebo rösti.

P.S. Nějak jsem zapomněl fotit, takže ilustrační foto je z úplně jiných špenátových jídel :o) Tak snad se s tím nějak vyrovnáte. To první jsou sýrové Tortellini u nás doma a to druhé skvělé jehněčí kolínko na smetanovo-špenátovém lůžku v Café Imperial.

Komentáře používají Disqus