středa 7. září 2016

O propagaci malého regionu a degustační vinařské večeři

somlo-shopSomlói Borok Boltja (web). Jestli někdo udělal pro propagaci vín ze Somló a úspěch některých vinařů opravdu hodně, tak je to tenhle obchod s víny. Je docela malý, ale s báječnou terasou pro posezení venku. Nachází se přímo na jižní straně kopce, docela vysoko s bezva výhledem, a jde o zásadní místo pro každého, kdo chce poznávat víno z téhle úžasné části Maďarska. V sortimentu je hromada vín místních vinařů, od maličkých po známější větší jména, za velmi rozumné peníze. Nic zde není problém. Můžete si koupit jednu láhev a jít. Nebo deset beden. Nebo láhev a deset beden si nechat poslat domů později. Nebo ochutnat pár vín po degustačním vzorku, dát si něčeho dvě deci ale i sedět do pozdních nočních hodin na terase s hromadou lahví u hostiny z pečeného jehněte, kotlíku dušeného divočáka s červeným z Egeru… domluvit se dá cokoliv! Obchod provozuje Eva Cartwright, neúnavná propagátorka vín ze Somló a těch vulkanických obecně. Žije v Londýně a právě vulkanická vína tam dováží. Což mimo jiné znamená, že se s ní bez problémů domluvíte anglicky a je schopna vám pomoct s organizací pobytu na Somló a vyřešit záležitosti, na které by jinak byla třeba maďarština.

vinari

Eva si nyní vymyslela novou aktivitu – Szakács a Teraszon, vaření na terase. Nápad je to skvělý. V pravidelných termínech se u obchodu sejdou vinaři i běžní hosté na několikachodovou večeři párovanou s víny ze Somló, každý termín je vyhrazen vínům dvou různých producentů. Výsledkem celého pásma by se měla stát kuchařka lokálních receptů a další z kanálů propagace místních vín. A navíc určitá rukověť pro restaurace, které tápají jak vína ze Somló párovat. Prostě takhle se dělá podpora prodeje, jen je na to třeba schopných a zapálených lidí :-) Naše výprava dorazila na třetí akci v řadě, s víny Zsirai a Fekete Béla, a menu si doplnila pár dalšími producenty (ráno poté bylo náročné, přesto jsem před dnem plným degustování a výstupem k místní rozhledně a hradu zvládl vstát brzo a sopku si oběhnout).

szirai-somlai-2012Zsirai má vinařství na třech různých místech Maďarska, krom Somló je to ještě Tokaj a Villány. V Somló jde o pouhý hektar a půl na jižní straně (Apátság dűlő, původní opatské vinice), hlavně odrůdy Olaszrizling a Furmint, Juhfark a Hárslevelű jsou zastoupeny v malé míře. Zpracování spíše konvenční, byť použití sudů a tak je samozřejmostí, ale zase jsou jejich vína docela levná (maloobchodní doporučené ceny něco málo přes dvě stovky). Vína prezentovala sympatická Kata Zsirai.

fekete-belaFekete Béla je už devadesátníkem, na téma „strýček Béla“ jsem tu měl celý článek už dříve. Na večeři dorazil osobně i se ženou, velká čest pro nás všechny. Jeho vína jsou starosvětská klasika a esence hory. Prezentoval je především nový majitel vinařství, György Emmert (ten je nejaktivnější přímo ve vinařství, jeho společníky jsou Ákos Dölle a Gábor Riesz). Ten naštěstí nehodlá nic měnit a vína budou vznikat ve stejném duchu jako dříve. Podařilo se jim ale získat další kus vinic přímo u vinařství a rozrostou se zhruba o hektar. Ve vinařství jsme se později zastavili a podívali se i do vinic, těžce postižených jarními mrazy a nedávným krupobitím. Škody na letošní úrodě se počítají v desítkách procent, některé polohy jsou zmasakrované úplně. Navíc jsou výrazně poškozeny letorosty určené jako plodné dřevo pro příští rok a zatím si nejsou jisti, zda je půjde použít. Vinorum bylo v Somló právě v době krupobití, mají k tomu video, docela deprese.

polevkaVína a jídlo? Domácí „špeková pomazánka“ s trochou papriček na úvod v kombinaci se Zsirai Somlai Cuvée 2011 (vlašák, furmint, lipovina). Víno docela zralé, toastové a medové tóny, dotyk dřeva, plnější, s fajn kyselinou a trochu pecičkovou dochutí. Nic zásadního, ale fajn. Zauzené kuřecí prso s medem a salátem doplnilo Zsirai Somlai Cuvée 2012, víno znatelně živější, minerálnější, s kovovou klasickou linkou, delší, strukturované. Velmi pěkné! Později večer, když zteplalo, z něj docela výrazně začalo lézt dřevo a projevilo se použití nového sudu. Nadchla mne polévka z divočáka a hub se semolinovými knedlíčky, parádní intenzivní vývar, spojená s Fekete Hárslevelű 2012. Vínem zlatým, nádherně koncentrovaným, minerálním, bohatým, uhlazeně efektním. Mňam. Filet ze sumce v těstíčku po pravdě příliš neoslovil, spojen byl se Zsirai Somlói Furmint 2011, opět vínem poměrně hodně zralým, medovost, kořenitost, za mne již drobátko na hraně.

fekete-harsleveluSrnčí se smetanovou omáčkou a knedlíky potěšilo znatelně více, ale roli hrál určitě i Fekete Juhfark 2011. Wow! Tohle je jeden z etalonů kvality v oblasti. Minerální voda, intenzita, koncentrace, zralost, délka, všechno. Nádherné, velké bílé. A na závěr štrúdl plněný čerstvými hrozny, ve kterém trošku křupala semínka. Spojen s Fekete Sweet Juhfark 2013, v tomto ročníku se více vinařům zadařila sladší botrytická vína. Oxidativnější vůně, minerální, medová, efektní. Sladší (50 g/l) ale s fantastickou kyselinou, železitost, mineralita, délka, medovost. Krása. V kombinaci s jídlem potlačena sladkost a na povrch ještě intenzivněji vystoupil typický minerální Somló projev. Bez chyby. Jako bonus na závěr mladé ze sudu (dvanáctiletý) stočené Fekete Chardonnay 2015, víno výrazně ovocnější než vzorky předtím, minerální, syrově zábavné. Zajímalo by mne za 3+ roky až bude hotové. Chardonnay dělají jen trochu a spíš pro zábavu a jako takovou ukázku, zda v celosvětově možná nejznámější bílé odrůdě bude poznat více právě ta nebo původ na Somló :-)

pomazankastrudlposezeni-somlo-shop

Pravidlo hory: pokud jedete autem nahoru a na některé z úzkých v kopci zaříznutých silnic se ocitnete tváří v tvář jinému vozidlu, jste to rozhodně vy kdo musí zacouvat dolů na nejbližší rozšíření a uvolnit cestu :-)

Aktuální Somló série: Cesta do Brna a směr Somló… | Na návštěvě u Kőfejtő | Kreinbacher Classic Brut

P.S. Za některé fotky děkuji Petru Zahnášovi.

Komentáře používají Disqus