úterý 6. září 2016

Bubliny z Anglie a ze Somló

Leckford-Estate-Brut-2012Pokračuji v objevování bublin z Anglie, tuhle láhev mi přivezla manželka za prohranou sázku. Domluva byla sice flaška šampaňského, ale v tomto případě se zlobit nebudu :-) Vůbec když se vsázíme, tak je to o bubliny, ať už vyhraje kdokoliv tak si užijeme oba. Leckford Estate je zemědělská usedlost o rozloze přes 1600 hektarů v hrabství Hampshire, je to „The Waitrose farm“ a celá produkce mléka, ovoce, cideru, mouky, oleje či hub jde exklusivně do sítě těchto obchodů. Na vhodné vápencové části pozemků v roce 2009 vysadili i vinici, ze které pro ně známý bublinový producent Ridgeview zpracovává Leckford Estate Brut, v mém případě ročníku 2012 (druhý vyrobený, z panenské sklizně v roce 2011 vzniklo 2500 lahví). Odrůdově 55 % Chardonnay, 25 % Pinot Noir a 20 % Pinot Meunier, tedy klasická šampaňská směs i způsob zpracování. Velmi výrazná pěna a perlení menších až středních bublinek. Pěkná citronová barva. Čerstvá, živá vůně, výrazně minerální, toastová, pečené jablko. Středně plné v chuti, krémové perlení rozříznuté hodně výraznou až ostřejší ocelovou kyselinou, opět aromaticky jablko, lehce oříškový tón, mineralita, dobrá délka a pitelnost. Evokuje to Champagne, ale takové ještě „severnější“ a ostřejší. Proč ne, že jo. Akorát tedy cena třicet liber už je docela dost, po pravdě, za tyhle peníze jde snadno koupit komplexnější bubliny. Každá zkušenost ale dobrá :-)

Kreinbacher-Classic-BrutA když už jsme u těch alternativ šampaňského… při nedávném pobytu v Somló jsme popili něco Brut Nature z vinařství Kreinbacher a byli velmi spokojeni, doma jsem potom otevřel i jejich Classic Brut. O vinařství jsem se krátce zmiňoval už dříve, momentálně jde v oblasti o jednoho z největších hráčů a právě bubliny jsou jejich zásadním artiklem, ke kterému směřovalo mnohé v návrhu vinařství. Od začátku probíhala nějaká kooperace s Piper-Heidsieck, momentálně na produkci šumivek dohlíží Christian Forget, sklepmistr výtečného šampaňského domu Paul Bara. Classic Brut je směs 85 % Furmint a 15 % Chardonnay, na kalech nejméně 22 měsíců, dozáž 10 g/l. Tmavší žlutá, výrazné perlení menších bublinek. Pěkná výraznější vůně, kombinace žlutého ovoce, trochu citrusy a kouřovost, lehounká linka lesních jahod (což Furmint takhle občas dělá). V chuti i přes dozáž pocitově krásně suché, výborná kyselina vše vyvažuje, je to docela bohaté a důraznější, sladší ovocnost, delší. Hodně slušně, přístupné a zábavné pití, ale dostatečně seriózní. Ve vinařství něco málo přes tři stovky a to je fajn. Nakoupil jsem domů znovu i jejich Brut Nature a také Brut Prestige (to jsou čisté Furminty), o nich třeba někdy příště.

Komentáře používají Disqus