pátek 28. srpna 2015

Moderní povedený Juhfark ze Somló

kreinbacher-juhfark-2012Pokud dnes přijedete do Somló (něco o oblasti a jedny víkendové dojmy), jen těžko na úpatí hory přehlédnete novou budovu Kreinbacher Birtok (web). Sám jsem drobátko rozpolcen. Ten barák se mi dost líbí, ale tak nějak mi nezapadá do romantické představy, kterou o Somló mám. A vlastně i vína působí modernějším dojmem, než je v oblasti zvykem. Což neznamená, že jsou nějak horší, že jo. Obzvláště v případě bublin, u kterých výrobní procesy konzultoval i sklepmistr ze šampaňského domu Paul Bara, jde o hodně velký nadprůměr. Já jsem však otevíral víno tiché, navíc ze zásadní lokální odrůdy, Juhfark 2012. Burgundská láhev se šroubovým uzávěrem, elegantní viněta. A víno?

Pěkná jiskřivá světlá zlatá barva. Výrazná vůně, která na úvod nutně volá po vzduchu a postupně se otevírá do vyzrálejší žluté ovocnosti, krémovosti, citronového koláče, trochy květinových tónů. Je tam zřetelné ležení na kalech a něco dřeva. A za tím vším se jasně hlásí o slovo typická mineralita oblasti a trochu pikantnější, balsamikově divočejší tóny. V chuti suché, silné, poměrně plné, s výraznější kyselinou, pěkně postavené. Citrusová kůra, něco minerality, solidní ovocnost, dobrá délka. Charakterní, slušné výrazné bílé. Ale jo, rád si dám znovu, k pití akorát teď. A tuplem fajn je to díky ceně, od Vinorum a běžně po lahvi by se mohlo pohybovat okolo 240 korun, o dovozu ale teprve uvažují (tohle byla zavážka spíš pro známé). Zatím tedy vinařství v sortimentu nemají, ale vozí ze Somló menší výtečné vinaře (mimo jiné Fekete Béla, tam máte jednu z posledních příležitostí získat vína z období před prodejem vinařství a archetypální představitele oblasti).

somlo_celek

Kreinbacher momentálně vlastní zhruba dvě stovky vinic o celkové ploše 42 ha a z dalších 20 ha hrozny nakupují, podle všeho budou dále expandovat. Vinice obhospodařují v bio (konverze probíhala v letech 2007 až 2011), vína kvasí spontánně (rozhodně část v dřevěných sudech). Určitě stojí za pozornost, pokud na ně narazíte. Což je/bude o něco snazší, než na tamní malovinaře. A po pravdě charakter místa ty jejich věci mají, i když nejde o romantiku malého sklípku. Jako jedni z mála mají v Somló na prodej i červená, například Syrah, což je ale spíš zajímavost a za mne spíš trochu moc drahý špás :-)

Komentáře používají Disqus