pondělí 7. prosince 2015

Pár tipů na dárky pro vínomilce

taska_vinoDneska ve velmi odlehčené podobě, předsvátečně. Šel jsem nedávno na Korunní okolo obchodu firmy Reisenthel a uviděl ve výloze tašku na víno. Ve stejném typu jsem už odnosil několik tun vína a tak mne napadlo sepsat pár tipů na netekuté dárky pro vínomilce :-) Zrovna tahle polyesterová taška je fakt užitečná. Vejde se do ní devět lahví, v případě buclatých z Burgundska nebo Champagne poněkud natěsno. Ale je pevná, s poctivými švy, s uchy dostatečně širokými aby se vše dobře drželo a nezařezávalo do rukou, a fakt praktická. Tahám v tom lahve ze sklepa do bytu, vozím v tom vzorky na ochutnávky a i otevřené a jen zašpuntované lahve. Po večírku a s kocovinou se v tom dají odnést flašky prázdné a necinkají o sebe. Prostě paráda. A prodávají to i s různými barevnými vzory :o) Cena okolo dvě stě pade ujde.

Už jsem se zmiňoval dříve, ale po devíti letech vyšla nová edice základní referenční vinné příručky The Oxford Companion to Wine (Amazon UK, Amazon US). Já vím, že jsme všichni furt online a tyhle tlustospisy pomalu ztrácí na popularitě, ale… mají i edici pro Kindle :-D A leckdy je fakt bezpečnější pohlédnout do něčeho takového, než se spoléhat na Wikipedii.

Dictionnaire-encyclopédique-des-cépages-et-de-leurs-synonymesA u knih ještě zůstaneme. Zásadní dílo o odrůdách Wine Grapes (Amazon UK, Amazon US) už je tu s námi nějaký ten pátek, a nějakou dobu také v elektronické podobě, pro mne jde o extrémně důležitý zdroj relevantních informací. Ale existují dvě novější díla, která jsou také zásadní. Pro blázny do Itálie je to Native Wine Grapes of Italy (Amazon UK, Amazon US), u klasických italských odrůd řádově obsáhlejší a detailnější než obecné Wine Grapes výše a se spoustou dalších informací okolo. A pak je tu také Dictionnaire encyclopédique des cépages et de leurs synonymes (Amazon UK, Amazon FR), kniha za kterou stojí Pierre Galet, slavný francouzský ampelograf. V rámci oboru určitě nejrozsáhlejší dílo, opus magnum tohoto čtyřiadevadesátiletého vědce. Nic z kousků výše nejsou vyloženě záležitosti na jen tak prohlížení na konferenčním stolku, pro tento účel se hodí spíše encyklopedie typu Víno, ale spíš díla pro seriózní vinné nadšence. Galetovo megadílo navíc vyžaduje francouzštinu, u ostatních si vystačíte s angličtinou.

coravinCoravin. Určitě jste už o téhle hračce slyšeli. Tenká jehla probodne korek, nasajete víno do sklenky a volný prostor v lahvi je následně vyplněn inertním plynem. Restauracím a barům umožňuje servírovat po sklence i špičková vína, vínomilcům doma testovat vývoj vína bez otevření celé lahve. Není to úplně levné, ale hračka pěkná. Do investice se sám nechystám, ovšem existuje jistě spousta takových, kterým se rozhodně hodit bude. Pokud váháte, zda do toho jít, možná bude rovnou lepší počkat si na nový model. A taky bych mohl konečně dokončit dlouho odkládaný článek na téma ukládání rozpitého vína (sans coravin, přiznávám)…

Na téma vinné sklo jsem se tu už trochu rozepisoval, kvalitních sklenek není nikdy dost! Řeč byla i o vývrtkách. Pokud ještě nemáte doma klasický číšnický dvoupákový otvírák a trápíte se s téčkem nebo motýlkem, tak to hned napravte! Ideálně teda už před svátky, o kterých jistě padne spousta lahví, než jako dárek :-)

italy

A trošku odlehčíme. Omalovánky! Pokud plavete v geografii, nejen té vinné, třeba vám pomohou :-)

drazak

A s tímto výrobkem strávíte na záchodě ještě více času…

Komentáře používají Disqus