středa 3. srpna 2011

Výsledky ankety „Nejčastěji používám otvírák“

otviraky_na_vinoČím návštěvníci toho blogu nejčastěji otevírají láhev vína? Hlas pro variantu „botou“ (však to video znáte) jsem neočekával a tudíž ji do ankety, ve které se nakonec vyjádřilo celkem 246 z vás, ani nezařadil :-) Nejvíce hlasů si odnesl dvoustupňový číšnický otvírák, používá je hned 52% z hlasujících. A má to logiku, s trochou praxe mi právě tenhle přijde nespolehlivější (bez poškození a spolehlivě s ním vytáhnete největší počet různorodých korků), rychlý, i jednou rukou se s ním dá pracovat :o) Varianta pákového otvíráku jednostupňového se umístila na místě třetím s 16% hlasů. Na druhém místě je motýlek, křídlový otvírák, s 18% hlasů. Společně s téčkem, které je zde ale až na čtvrtém místě s 6%, na něj nejčastěji narážím v cizích domácnostech, když mi připadne úkol otevřít láhev. Téčko mají doma typicky starší generace, motýlka ty mladší :-) Téčko často vyžaduje zbytečně velkou sílu a rychlým vytažením korku riskujete vyšplouchnutí, motýlky zase obvykle nemají pořádnou spirálu ale spíše jen úzký vrut, takže je tam větší riziko poškození korku. Další volené varianty a nápovědní tabulku k nim najdete dále v článku.

anketa_otviraky
Jaký otvírák používáte právě vy a proč? Máte zkušenosti s rychlootvíráky jako je Rabbit a jemu podobné? Podělte se! A hlasovat můžete v nové anketě, tentokrát se ptám na váš letošní poměr domácí konzumace vína ČR vs. zahraničí. Jste patrioti a dominuje u vás naše produkce, nebo spíše koukáte za hranice?

otviraky

cisnicky_otvirakVítěz ankety i můj favorit, klasický číšnický pákový otvírák v dvoustupňové variantě. Tenhle zakoupen před dávnými časy od Znovínu a spolehlivě s ním bylo otevřena už nějaká ta tisícovka lahví :-) Stále funguje bezvadně a bezchybně, jen nožík na odřezávání záklopek je lety dost ožužlaný.

Komentáře používají Disqus