pátek 7. prosince 2012

Ještě jednou rakouské odbočení

roseckoŘíkal jsem si, zda dneska pokračovat v rakouských supermarketovkách ze Sparu a Billy, které jsem tu načal včera, ale jelikož k našim sousedům mnozí jezdí pravidelně, a teď před vánoci do Vídně vůbec, tak vlastně proč ne. Samozřejmě bych se raději věnoval malým zajímavým vinařům, ale jsem v místě, kde tak nějak žádní nejsou (byť do Štýrska už to není tak daleko, ale stejně tu jde spíš zkoumat horský skot :-) A vlastně tu není ani vinotéka, i pro místní (pokud si nezajedou do Salzburgu nebo nenakoupí přes internet) jsou tyhle obchody jediným zdrojem vína. Samozřejmě nemá smysl předstírat, že jde o nějaká vypiplaná špičková vína, určitě v leckterých budou řádit moderní postupy (viz dnešní zápisek P.J. na O Víně) jak to jen půjde, ale stále platí to co jsem psal včera. Slušná nabídka rakouských vinařů, kde sice najdete též lahve totálně průmyslové a i s u nás oblíbeným „původ hroznů v zemích EU“, ale též produkci od hodně zajímavých jmen.

reiterer_schilcher_exclusivNemohl jsem vynechat láhev jedné bezva růžovky, o co se jedná jsem psal už dříve a postupně tu několik kousků hodnotil. Weingut Reiterer Schilcher Exclusive 2011 pochází z jižní části západního Štýrska, uzavřeno v čiré lahvi se šroubovým uzávěrem. Víno má klasickou výraznou jedovatější barvu, viz fotka, a objevují se v něm mírně bublinky, zbytky CO2. Pikantnější štiplavější ovocitá vůně, divočejší, jahodové listí (jahody + zelenější tóny). V chuti poměrně lehké, zbytkového cukru bude minimum a kyselin bych tipl tak 8 – 9 g/l, je hodně výrazná a pořádně řízná. Dobrá délka, šťavnatá ovocitost a bezva pitelnost. Nic složitého, ale fajn a splnilo očekávání, takhle růžovku můžu. Cena 5.99€ v Bille. Jo a trocha nalitá do hrnce bezvadně odstranila nahromaděný vodní kámen, holt ocet jsme neměli… :-)

markowitsch_red_rootsZakoupil jsem Red Roots 2011 z vinařství Markowitsch z Carnuntum, směs odrůd Zweigelt a Merlot, opět zavřeno šroubem a s trochu divokou rudo-černou vinětou. Velmi temná barva, až neprůhledná. Výrazná temně ovocitá vůně, mladá, divočejší tóny, znát dřevo. Suché a silnější v chuti, kopíruje vůni, tmavé ovoce, pryskyřice, tříslo, dobrá délka. Hutnější modernější „bordó styl“, ovšem bezvadně pitelné, sice poněkud schematické ale povedené. Od Markowitsche jsem měl vína i dražší z vinotéky, která působila jednodušeji. Cena 8.99€ mne neuráží.

Weingut MAD Haus Marienberg se představilo se směsí Blaufränkisch-Zweigelt 2011, opět pod šroubem. Fialová barva. Mladá čerstvá vůně, fialky, borůvka. Suché, tvrdší v chuti, mladičké, přímočaře ovocné, jednodušší. Dostatečně důrazné a bez problémů pitelné, ale nějak zvlášť neoslovilo.

trhanecmad_blaufrankisch-zweigeltmarillenrakouska_stravaPokud konečně neprojedou tratě na běžkování, tak mne místní strava nejspíš zničí, respektive nějaké to kilo přiberu… :-) Jo a mám moc rád, když je ve výrobku s nějakým alkoholem tento opravdu cítit, třeba v meruňkové marmeládě výše je meruňkovice opravdu výrazná.

zantho_zweigeltTěšil jsem se na Zweigelt 2010 z Burgenlandu od vinařství Zantho, láhev pod skleněným vino-lokem a s nepřehlédnutelnou ještěrkou na vinětě. Tahle firma vznikla spojením sil Josefa Umathuma, biodynamika a jednoho z vůbec nejlepších vinařů v oblasti, který je zodpovědný za dodávky hroznů, a Winzerkeller Andau Wolfganga Pecka, kde zase probíhá veškeré zpracování. Tenhle Zweigelt byl na úvod hodně sevřený a potřeboval rozdýchat. Později se odměnil temnější švestkovou vůní, divočejší, již trochu uleželou, mírně těkavější, zase jsem z toho měl lehce pinotový dojem. V průběhu večera se objevují kořenitější tóny, moruše, je to fajn. I v chuti tmavé ovoce, divokost, dobrá kyselina, příjemně pitelné docela zajímavé víno. Inu proč ne. V akci za 6.99€ jsem skutečně netrpěl :-)

Komentáře používají Disqus