úterý 7. dubna 2009

Už je to tu zas, En Primeur čas…

Jednou z jistot roku vinného nadšence, přicházející pravidelně v dubnu „s pravidelností monzunových dešťů“ (jak napsal ve svém prvním zpravodajství Tomáš Dominec), je představení mladého ročníku v Bordeaux, záplava bodů, hodnocení, srovnávání s lety minulými a spekulací o cenách. Ani letos tomu nebude jinak. Dokonce se opakuje jedna z nejtradičnějších zápletek vůbec: „vypadalo to špatně, nakonec jsou z toho ale překvapivě výborná vína, jen ten výnos je hodně malý…“ :o) Zároveň ale obchodníci přitakávají, že v tomto případě vinaři nelžou a myslí to upřímně (jenže proti velmi nízkým očekáváním se lze zlepšit relativně snadno a hlavně po problémech roku minulého i oni potřebují prodávat jak jen to je možné), vína je prý radost pít. Tradiční dělení na „rok levého/pravého břehu“ letos vyznívá o něco lépe pro pravý, Merlotu se údajně dařilo skutečně dobře. I téma cen hraje velkou roli, tentokrát vyloženě hlavní. Na degustacích v Bordeaux bylo prý prázdněji než dříve, chyběla spousta obchodníků z USA i Asie. Négocianti vědí, že v současné situaci (ekonomickou krizí počínaje a nesmyslným šponováním cen v letech minulých konče) musí ceny dolů, ať už jsou ta vína jakkoliv dobrá a výnos sebenižší.

Mluví se i o tom, že velká Premier Cru Classé vyrazí na trh nezvykle brzo, už ze začátku kampaně, protože prostě potřebují prodat. Prý někdy ke konci dubna a s cenou z château okolo 100€. No nezní to lákavě, byť je v podstatě nesmysl? Něco o stylu kampaně ale potvrzuje legenda St. Emilionu, Angelus, jehož ceny už jsou venku a to na méně než dvou třetinách loňska (-40%) a tedy okolo dvou tisíc za láhev (bohužel jen první víno, to druhé zlevnilo jen o pětinu). Mnohem menší ochotu zlevnit údajně projevují „super dvojky“ a vína jako Cos d'Estournel. Ale to ostatně bylo krásně vidět, byť o ročníku minulém, ve filmu The Firm. Lidé jako Jean-Luc Thunevin popisují atmosféru na degustacích jako skvělou, vše doplněno krásným počasím a povedenými víny, prý dostávají závazné objednávky nečekaně brzy a vůbec to jde lépe než se čekalo, byť „o snížování cen se stále mluví“ :o)


Kupa château se prý hodně snažila ochutnávající obchodníky a novináře nadchnout a neváhala ze sklepa tahat i vzácné historické lahve pro navození té správné atmosféry. Všichni, včetně Union des Grands Crus de Bordeaux, se snaží seč mohou. Nějaké ty pěkné lahve ročníků dávno minulých se dost možná objeví i na ochutnávkách pro veřejnost. Konají se školení investování v en primeur, již tento týden proběhnou degustace dovezených vzorků v Praze a pak se rozjedou i do dalších měst v ČR (Vrchlabím počínaje a Břeclaví konče). Obchodníci to zkouší :o) Uvidíme, jaká ta vína budou. Vlastně se na nějakou tu ochutnávku dost těším.

En Primeur 07 zde na blogu: Ochutnávka „sudových“ Bordeaux 2007 |Zábava u seriálu En Primeur 2007 |Bordeaux 2007 – kampaň se rozjíždí | En Primeur Bordeaux 2007 – bez velkého nadšení | Nepříjemná pravda o Bordeaux 2007? | Začíná kampaň En Primeur 2007 | Drastická selekce aneb sázka na Bordeaux 2007 | Katastrofický ročník 2007 v Bordeaux?

Něco obecně k En Primeur: Několik praktických postřehů z posledních kampaní En primeur | En primeur- nejsnazší cesta k velkým vínům

Komentáře používají Disqus