úterý 18. února 2014

Oranžové nebe na zemi a Geranium

Tschida-Himmel-auf-Erden-II-Maische-Vergoren-2010S tímhle vínem jsem se poprvé setkal v restauraci v Kodani, přišlo jako druhé v rámci párování k jednotlivým chodům a nadchlo mne i manželku. Až tak, že jsme si nechali říct dovozce a rovnou z oběda vyrazili koupit další láhev domů. Kousek od nás sedící hosté, dva muži a očividně do vína trochu nadšenci (nechali si vzorky nosit naslepo a hádali, co že to asi je), jej označili za nepitelné a dostali místo něj jiný vzorek. Prostě charakterní a svérázná záležitost. Stojí za ní Christian Tschida (web) z rakouského Illmitzu a víno je to zajímavé hned z několika důvodů. Jde o prosté rakouské zemské víno, ovšem z hroznů vypěstovaných v bio režimu a z odrůdy Scheurebe aka Sämling 88. V oblasti z ní vznikají hlavně efektní sladká vína, tohle je ovšem naprosto suché, navíc s nízkým alkoholem pouhých 11.5 %. No a taky školeno čtyři měsíce na slupkách, bez síry, podle všeho v amfoře. Takový detail… :-)

himmelHimmel auf Erden II Maische Vergoren 2010 je, stejně jako některá další vína producenta, poctou umělci Alfrédu Hrdličkovi. Viněta obsahuje část Hrdličkova obrazu a víno by měla odrážet atmosféru a živelnou radost z nebe na zemi :-) Má poměrně tmavou barvu, s tónem do oranžové, a je poněkud kalnější. Vůně je efektní, pikantní, pomerančová kůra, meruňka, lehce těkavá, mírně navrtávaný tištěný spoj a lehce funky divočejší a ovocité tóny. Se vzduchem nabízí různé bezvadné odbočky a jde si s tím skvěle hrát, ale svérázné je neustále. V chuti velmi suché a výrazné, relativně lehké ale s důrazem, kyselina, mineralita a zajímavá struktura naplní celá ústa, poměrně dlouhá dochuť, trochu zemitější (což jsem u lahve v restauraci tolik nepozoroval a i postupně během pití doma zemitější linka ustupovala spíše šťavnatému jádru a kyselině). Prostě velmi solidní „oranžáda“ (v kodaňské vinotéce za 245 DKK, tj. v té době asi 850 Kč, ale dá se očividně koupit okolo 20 EUR).

oysterleavesartichokecarrothamcheesecep-soup-pickled-egg-yolkpear_lemon_verbenadillstone_1dillstone_2green-eggcharred-potatoeceleriac-chipsmusselsonionsprunes_dark-beer_cream-with-beech-woodrazor-clamsbila-cokoladasmoked-salmonvenison

Restaurace víno párovala k několika zajímavým jídlům, kde nejlépe asi fungoval „prostý“ chleba s máslem. Výše většina jídel z kratšího degustačního menu toho dne. Pilo se k nim leccos, typicky vína od různých přírodních vinařů, nesířená či mírně netradiční. Prostě Kodaň. Pro zábavu můžete zkusit hádat, co ten který chod asi tak je :-)

prunes_dark-beer_cream-with-beech-wood-2Restaurace Geranium (web) je zážitek, určitě velká gastronomie se vším všudy, chuťově skvělá a navíc krásná na talíři, s kupou zajímavých vychytávek a typicky severských „úletů“, ale nikdy ne za hranicí „možná autentické, leč jíst znovu bych to nechtěl“. Pár jídel bylo na hranici dokonalosti, u dalších jsem si říkal „fajn, ale…“, důvodem byla především cena. Trochu jsme vtipkovali, že někdy jíme zbytky po zaměstnancích. Oni dostanou lososa, my z něj jen opečenou kůži. Personál zbaští šunku a hosté dostanou želé z vody, kde se ta šunka vařila. Prostě dobrovolně přiznávám, že přes ** Michelin, umístění v TOP 50 světových restaurací, výtečný servis a výhled na Kodaň z výšky mi přišla cenová politika… značně přehnaná :-) Což platí jak pro jídlo, tak pro víno. Velmi jsme si to užili, ale za požadované peníze bych příště volil jinak (kupříkladu Kadeau mne nadchlo o dost víc, byť ceny jsou taky sadistické). Mimochodem vína od Tschidy v Kodani servíruje i světová jednička Noma, za podobné peníze jako Geranium, v Rakousku je třeba na lístku vídeňského Palais Coburg.

Komentáře používají Disqus